hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hétfőn dönt a Parlament a 13. havi bérről és a salátatörvényről

Hétfőn tartják a parlamenti zárószavazást az Országgyűlésben a jövő évi költségvetésről, a bankmentő csomagról, az egészségügyet érintő salátattörvényről, az Út a munkába program elemeit tartalmazó törvények módosításáról, valamint a közszférában dolgozók 13. havi fizetéséről - név szerinti szavazással.

Az Országgyűlés november 25-én fogadta el a jövő évi büdzsé fő számait, a költségvetési törvényjavaslatot azonban még korrigálni kell, mivel a T. Ház az elmúlt héten hiánynövelő kapcsolódó módosító indítványokat is elfogadott. Megszavazták az iskolák sporttámogatását és a pályafelújítás támogatását, de nem támogatták az ennek forrást biztosító indítványt, vagyis az önkormányzatoknál nem csökkentették települési sportfeladatok támogatását. 
A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló előterjesztést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Unióval és a Világbankkal kötött megállapodás részeként készítette el a kormány; a javaslat a bankok számára állami garanciavállalást és tőkejuttatást tartalmaz. Ezzel a javaslattal párhuzamosan módosítják az idei költségvetést, így a pénzügyminiszter 2009. február 28-ig teljesíthetné a különböző állami tőkeemeléseket, de ezek együttes összege legfeljebb 300 milliárd forint lehet.
A Fidesz kezdeményezésére név szerinti szavazással döntenek a közszférában dolgozók 13. havi fizetésének elvételéről, az ezzel kapcsolatos módosító indítványt az egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslathoz nyújtotta be a kormány. Határoznak az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról is, amely érinti az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről (kórháztörvény), az egészségügyről, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, valamint a felsőoktatásról szóló törvényt, illetve a gyógyszer-gazdaságossági jogszabályt. Az előterjesztés alapján - a szaktárca reményei szerint - rugalmasabb lesz a járó- és fekvőbeteg-ellátás kapacitáselosztása, valamint járóbeteg-ellátásban - hasonlóan a kórházaknál - bevezetik a területi ellátási kötelezettséget.
A többi között határoz a T. Ház az egyes szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról. Az Út a munkába néven ismert program a segélyezési rendszert úgy alakítaná át, hogy a hangsúlyt a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre, a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerő-piaci programokban való részvételre helyezi át. A kormány tervei szerint a törvényjavaslat intézkedései a jelenleg rendszeres szociális támogatásban részesülő körülbelül 200 ezer személyből mintegy százezernek az elhelyezkedését segítik elő.
Döntenek az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselője által benyújtott, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos etikus kereskedői magatartás kidolgozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelyben az Országgyűlés arra kéri fel a kormányt, kezdeményezzen tárgyalásokat a mezőgazdasági és élelmiszeripari területen működő kereskedelmi vállalkozások érdekképviseleti szerveivel, és állapodjon meg velük, hogy tartózkodjanak a beszállítókkal szemben alkalmazott, az üzleti erkölcsöt és tisztességet sértő magatartástól.


Medical Online; MTI

cimkék

Könyveink