hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Január 12-től a közszolgálatban

Határozatlan idejű sztrájk lesz

Határozatlan idejű közszolgálati sztrájkot hirdet 2009. január 12-től az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság. A testület erről a korábban közölteknél később, csütörtöki, budapesti ülésén döntött. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint az általános közszolgálati sztrájk célja, hogy a sztrájkbizottság kikényszerítse a kormánnyal tavaly februárban kötött megállapodás jövő évre vonatkozó részének betartását.

Kerpen Gábor szerint az eddigi tárgyalások alapján van elmozdulási lehetőség a költségvetési sarokszámok között, a követeléseket tehát lehet(ne) teljesíteni. Mint elmondta, a szakszervezetek ragaszkodnak a további tárgyalásokhoz.
A szakszervezetek és a kormány képviselői a legutóbb hétfőn ültek tárgyalóasztalhoz. Ez a megbeszélés nem hozott érdemi előrelépést, de a felek akkor úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is bíznak a megállapodásban. Csizmár Gábor államtitkár a kormányoldal képviseletében azt mondta: annyiban közeledtek az álláspontok, hogy már "jobban értik egymást". Arra a kérdésre, volt-e újabb ajánlata a kormánynak a korábbihoz képest - amelyben a 13. havi fizetés ellentételezéseként 140 ezer forintban maximalizált juttatást helyeztek kilátásba - azt mondta, hogy "precizírozott" ajánlatot tettek. Egy skálán bemutatták, hogy különböző illetményküszöbök esetén az emelés mennyibe kerülne.
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének az elnöke korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szakszervezetek továbbra is azt tekintik tárgyalási alapnak, hogy a kormány tartsa be a jövő évi bérekkel kapcsolatos korábbi megállapodást. Tudomásul véve a válsághelyzetet, annyi engedményre hajlandóak, hogy nem ragaszkodnak az eredeti megállapodásban szereplő jövő évi reálbér-növekedéshez. A reálbércsökkenést azonban semmiképpen nem tudják elfogadni. A szakszervezetek a 13. havi juttatás mellett az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztésre tartanak igényt jövőre.

Medical Online; MTI


cimkék

Könyveink