hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Lezárult a salátatörvény részletes vitája

Az Országgyűlés lefolytatta az egyes egészségügyi tárgyú törvényekkel kapcsolatos módosító javaslatok részletes vitáját, keddre virradó éjszaka.

Csáky András (MDF) módosító javaslataik közül kiemelte azt, amely a halottakkal kapcsolatos előírásokat szabályozó rendelkezést bővítené úgy, hogy a boncjegyzőkönyv megismerhetősége is ide kerüljön. Mint mondta, a kormány nem, de az egészségügyi szakbizottság támogatta indítványukat.
Gy. Németh Erzsébet (MSZP) közölte: indítványának célja, hogy a szabad kapacitások elosztásának miket és kiket kell előnyben részesíteni. Mint mondta, a törvényalkotásból kimaradt a főváros. Budapest az egyetlen olyan települési önkormányzat, amely nem tartozik kistérséghez, de ettől függetlenül - véleményük szerint - a szabad kapacitások elosztásából nem lenne szabad kihagyni.
Horváth Zsolt (Fidesz) azt javasolta, tegyék lehetővé azt, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet visszakapja a szükséges kapacitásokat. Azt szeretnék, hogy keressenek otthont neki máshol, ahol újra fel lehet építeni ezt a társadalom számára szükséges, szakmai szempontból jól működő intézményt. Esetleg még nem késő visszacsábítani az ott dolgozó gárdát - tette hozzá.
Béki Gabriella (SZDSZ) közölte: hat módosító indítványt nyújtottak be, amelyek a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, valamint az egészségügyi kapacitásról szóló törvényt érintik. Egyebek között kiemelte, a kapacitástörvényben arra irányul a javaslatuk, hogy a regionális egészségügyi tanácsok szerepe visszafogottabb legyen, javaslattételi jog helyett csak véleményezési jogot javasolnak.
Csáky András (MDF) a gyógyszerek forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező vállalkozások befizetéssel kapcsolatos támogatásáról kiemelte, hogy ez az Európai Unióban nem szokatlan dolog. Mint mondta, a bizottsági vitában a kormány sem zárkózott el attól, hogy ezeket az összegeket próbálják meg visszaforgatni meghatározott célokra, programokra. Közölte: azt is javasolták, hogy a 2010-től hatályba lépő teljes patikaliberalizációt "tolják ki", és előtte a kormánynak egy alapos vizsgálatot kelljen végeznie az eddigi szabályozással kapcsolatban.

Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta a részletes vitát. Vojnik Mária egészségügyi államtitkár a benyújtott indítványok közül kiemelte azokat, amelyek a kormánynak rendeletalkotási jogot biztosítanak az egészségügyi törvényben, hogy a felsőoktatás szakirányú képzés rendjét szabályozza, illetve a halottal kapcsolatos orvosi eljárásokat pontosítják. Egyetértenek egyebek között azzal a javaslattal is, amely csökkenti a társadalombiztosítási támogatásból kizárható gyógyszerek körét - közölte.

MTI

cimkék

Könyveink