hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Egészségpolitika

Átütemezett műtétek

A programozható műtétek elhalasztása alkalmatlan eszköz az egészségügy, köztük az egyetemi klinikák pénzügyi egyensúlyának megteremtésére. Kényszerből azonban egyre több helyen élnek ezzel a lehetőséggel.

Az idei második félév pénzügyi kondíciója sokkal rosszabb 2008 hasonló időszakához képest, tudtuk meg a Semmelweis Egyetem gazdasági főigazgatójától. Az éves szinten csökkenő bevétellel párhuzamosan minimum 5 százalékkal nőtt a betegforgalmuk, miközben a klinikákról már nincs hova továbbküldeni az ellátásra szorulókat.

A idei második félévben havi 300 millióval kapott kevesebbet a SE – mondta lapunknak Ivády Vilmos, s a sokat emlegetett 4,5 milliárdos októberi pótlásból is a számítottnál kevesebb, összesen 230 millió jutott a fővárosi, orvosegyetemi klinikáknak. A gazdasági főigazgató úgy véli, az elektív – programozható – műtétek elhalasztása nem megoldás az intézmények pénzügyi gondjaira, mivel ezzel a módszerrel legfeljebb 10 százalékos megtakarítás érhető el. A jelenlegi helyzetben megoldhatatlan a null-szaldó elérése, hiszen a fajlagos költségek emelkedése miatt akkor is nő a kiadási szint, ha semmit sem csinálnak.

A hétköznapi gazdálkodás szintjén ez azt jelenti, hogy míg 2008-ban 1 milliárd volt a lejárt szállítói tartozás, amit 2009 első félévére nullára sikerült csökkenteni, az előrejelzések szerint idén év végéig akár 2 milliárdra is emelkedhet.

Belső tartalékok már nincsenek, állítja a gazdasági vezető, a létszámot tovább csökkenteni nem tudják, s akarják. Ezt az intézkedést már két évvel ezelőtt végrehajtották. Most annyit tehetnek, hogy jutalom helyett az idén még adómentes kis értékű ajándékot adnak dolgozóiknak.

 

Horváth Judit - medicalonline

 

cimkék

hirdetés

Könyveink