hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

"Világszínvonalú sportkórház kialakítására van lehetőség"

Az október 27-ei kormányrendelettel lehetőség nyílt egy világszínvonalú sportegészségügyi intézet kialakítására, nyilatkozta szerdán az M4Sport Sportreggeli című műsorában Berkes István miniszteri biztos.

"Az én feladatom, hogy az intézmény átköltözését segítsem, eközben ki kell dolgozni a sportegészségügy hosszútávú stratégiáját, a modern Sportkórház szervezeti kereteit és működési feltételeit, s mindezeknek meg kell határozni a forrásigényét", mondta az ortopéd sportorvos, egyetemi tanár, a Sportkórház volt főigazgatója, aki július elsejétől látja el az Országos Sportegészségügyi Intézet elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásáért felelős miniszteri biztosi feladatokat.

Az októberi rendelet alapján a Sportkórház 2017. június 30-ig átköltözik a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikájának Karolina úti épületébe, mely jelen állás szerint ideiglenes otthona lesz az intézménynek, ugyanakkor vizsgálják majd a lehetőségét annak is, hogy alkalmassá tehető-e az ingatlan a kórház végleges elhelyezésére. Berkes István hangsúlyozta, a Karolina úti helyszínen szükség van átalakításokra, fejlesztésekre, ugyanakkor már az előrelépést jelent a Sportkórház számára, hogy a jelenlegi helyével ellentétben egy tömbépületben működhet majd az intézmény. Mint jelezte, az egyik legfontosabb cél, hogy egy önálló, komplex intézmény jöjjön létre, az új hely pedig ezt a lehetőséget megadja.

"Minden ilyen változás magában hordozza a fejlődés lehetőségét is, márpedig az a célunk, hogy egy magasabb színvonalat, új minőséget hozzunk létre a sportegészségügy területén", mondta Berkes István, aki beszélt arról is, hogy a Sportkórház értékeit át kell menteni, márpedig a kórház legnagyobb értéke jelenleg a szakembergárdája, a szakemberek tudása és felhalmozott tapasztalata. "Mindenkinek a munkájára nyilvánvalóan számítunk. Széleskörű együttműködést kell megvalósítanunk, nem csupán az intézet munkatársaival, hanem valamennyi olyan szakemberrel, aki a sportegészségügy területén dolgozik Magyarországon", tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, önálló, komplex sportegészségügyi intézetet kell kialakítani, mely megfelel a kor követelményeinek, s messzemenően sportspecifikus. "A Sportkórház nem közkórház, nem azonosak a feladataik. A Sportkórházban azokat a tevékenységeket kell hangsúlyozottan kifejleszteni, amelyekre a magyar sportnak szüksége van", nyilatkozta Berkes István, aki jelezte azt is, hogy a hosszútávú sportegészségügyi stratégia kialakításához széleskörű, a magyar sport valamennyi képviselőjét érintő egyeztetéseket végeznek majd, így reményei szerint az majd közmegelégedésre szolgál.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink