hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

20 éves az ÁNTSZ

A magyar népegészségügy szolgálatában végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjat kapott Kertai Pál professzor, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat életre hívásában.

Jubileumi konferenciával ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Magyar Tudományos Akadémia épületében – tudatta szerkesztőségünkkel az ÁNTSZ, amelynek története jóval korábbra nyúlik vissza.

1752-ben kelt az a császári dekrétum, amely a megyék és a nagyobb városok által fizetett orvosokról, kötelezettségeikről szólt. Köztük a szegény betegek ingyenes gyógyításával, járványügyi feladatok ellátásával, a közegészségügyi állapotok megfigyelésével, illetve javításával. A munka összefogásával az újonnan kinevezett „megyei physicusokat” bízták meg. Az 1752-ben kelt dekrétum tekinthető a magyar tisztiorvosi szolgálat alapító okiratának.

A rendszerváltozást követően a Magyar Köztársaság első kormánya a korszerű közegészségügyi ellátó, valamint szakfelügyeleti és szakirányítási intézményrendszer létrehozását is célul tűzte. 1991-ben megszületett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról szóló XI. számú törvény.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat élén húsz évvel ezelőtt, 1991. június 1-én kezdte meg munkáját első országos tisztifőorvosként prof. dr. Kertai Pál, aki az ünnepi konferencia egyik előadójaként idézte meg a kezdeteket.

Dr. Jávor András 1990-től 1994-ig az akkori Népjóléti Minisztérium közigazgatási államtitkáraként oroszlánrészt vállalt a szolgálat meg-, illetve újjászervezésében. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára előadásában az ÁNTSZ történetét fogta át.

Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos visszatekéntésében felelevenítette, hogyan szervültek az addig KÖJÁL-ként működő intézményrendszerbe az új feladatok, azok milyen irányba mozdították a településeken dolgozó közegészségügyi, járványügyi szakemberek munkáját.

A nemzeti erőforrás miniszter a magyar népegészségügy szolgálatában végzett több évtizedes
kiemelkedő munkássága elismeréseként Batthyány-Strattmann László díjat adományozott 
Kertai Pál professzornak, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat életre hívásában. A közegészségügy, járványügy iránti elkötelezettsége volt a záloga annak, hogy egy lepusztult, kontraszelektált Köjál talpra állhatott, kiépülhetett a hazai közegészségügyi-járványügyi biztonság intézményi rendszere. 

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink