hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Megágyaznak az egészségügyi megszorításnak

Napokon belül előrukkol az egészségügyi akciótervvel az ágazatért felelős államtitkárság - írja a Népszava.

A lap szerint egy salátatörvénnyel módosítanának az ellátórendszer szerkezetén, így ellensúlyoznák az Orbán-kormány által tervezett jövő évi költségvetés szabta tragikus helyzetet. "A Fidesz - választási ígéretei ellenére - ugyanis jelentős elvonásokra készül, az emiatt csődbe jutott intézményeket viszont államosítaná."

A Népszava információi szerint még októberben a parlament elé kerülnek az egészségügyi struktúrát alapjaiban megváltoztató törvényjavaslatok. Mint írják, "az ellátórendszer átrendezésével olyan takarékosabb működésre törekedne az ágazatért felelős államtitkárság, melyben a Fidesz-KDNP általt tervezett jövő évi költségvetés több tízmilliárdos megszorításai ellenére is elkerülhető lenne az összeomlás". A még ebben a hónapban nyilvánosságra kerülő törvénymódosítási javaslatokkal átrendeznék a jelenlegi finanszírozási rendet; lazítanának a gyógyítási kapacitásokon, ellenben szigorítanák a kórházak gazdálkodását és megszűntetnék a súlypontiság fogalmát is.

Előtérbe kerül a társadalombiztosítási (tb) rend újraszabása, a hírek szerint kevesebb ellátást tartalmazó finanszírozott szolgáltatáskörrel. Hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) helyzete miként változik, arról a hírek szerint már nem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) gondolkodik, az viszont már szinte tény, hogy a Fidesz-KNDP a kiegészítő biztosítós rendszer híve. Mikola István szerint újra kell gondolni a tb-finanszírozott ellátási csomagot, így pedig "a közeljövőben felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe, például a kiegészítő biztosításoké." De nemcsak az egykori egészségügyi miniszter, hanem Szócska Miklós is úgy véli; a népegészségügyi intézményrendszer radikális újragondolásra szorul. Ebben - ahogy a szakállamtitkár egy konferencián fogalmazott - az öngondoskodási piac szereplőivel is szeretnének együttműködni.

Pénz lesz, de mikor?

Megszavazta az Országgyűlés a 2010-es költségvetési törvény idevágó módosítását, így elvben 27 milliárd 481 millió forintnyi gyorssegélyre számíthatnak az eladósodott kórházak még az idén. Eddig azonban egyetlen intézmény sem kapott ígéretet a konszolidációra, ehelyett újabb adósságfelmérő űrlapokat vehettek kézhez - az újabb negyedéves tartozásjelentéshez. Nyolc intézmény külön alkuval jutott némi pluszpénzhez az elmúlt hónapokban, ám a szakmai szövetségek vezetői erről a pénzosztásról előre nem értesültek. Hogy ezúttal ki juthat mentőövhöz, egyelőre nem tudni, annyi azonban már kiderült, hogy azok az egyházi kórházak - amelyek az elmúlt hónapokban kaptak 665 millió forintnyi segélyt - nem hajlandóak félreállni, igényt tartanak az adósságrendezésre elkülönített keretre.

A teljes cikket a Népszava oldalán olvashatja!

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink