hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Könyvelési trükk a kórházak 27 milliárdja

Csal a kormány?

Az Országgyűlés hétfői ülésén várhatóan elfogadja a 2010-es költségvetés módosítását, amely mintegy 27 milliárd forintot biztosítana a kórházak konszolidációjára - fedezet nélkül, amely a Napi Gazdaság szerint csak könyvelési trükk, hiszen a korábbi évek bevételeit "használnák fel" - holott azt a pénzt egyszer már elköltötték.

Kapcsolódó cikkek

A lap hétfői számában szimpla könyvelési trükknek, avagy csalásnak nevezte egy közpénzügyi szakértő a törvénymódosítást. A szakértő szerint a törvény több szempontból problematikus, hiszen bevételként nem létező pénzt kíván elszámolni, így a javaslat az idei hiányt növeli. A fedezetet - legalábbis papíron - az államháztartási törvény szintén a parlament előtt fekvő módosítása "biztosítaná", amely szerint a korábbi évek többletét az idei költségvetésben bevételként kell elkönyvelni. Ez a pénz pedig már nem létezik, hiszen az egészségbiztosítási alap többlete a folyó években csökkentette a költségvetés hiányát - vagyis a mostani javaslattal másodszor próbálják elkölteni a többletet.

Amint arról a MedicalOnline beszámolt, az idei évre elkülönítettnél 23 milliárd forinttal kevesebbet tartalmaz a pénzügyi tárca E-Alapra vonatkozó tervezési körirata. "Ha ehhez a hiányhoz hozzáadjuk a hozzávetőleg 4 százalékos infláció miatt várható bevételkiesést, akkor a 23 milliárdos hiány tovább növekszik még 30 milliárddal – így a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozását a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának ideinél 53 milliárddal kevesebből kell kigazdálkodnia."

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink