hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Leheletből is kimutatható lesz a rák

Néhány év múlva vérvétel vagy rákszűrés helyett elegendő lesz belefújni egy szondába a betegségek egész skálájának kimutatásához, a cukorbajtól a szalmonellafertőzésen át a tüdőrákig. A fejlesztők szerint az önvizsgálatot lehetővé tevő készülékek közegészségügyi forradalmat idézhetnek elő – írja az [origo].

A New York-i Stony Brook Egyetem kutatói által kifejlesztett befújós szonda és jövőbeni leszármazottai idővel kiválthatják a hagyományos laboratóriumi tesztek és szűrővizsgálatok egy részét: mintának nem igényelnek mást, mint egyetlen lélegzetet, az eredményt pedig azonnal közlik. Mindez a nanotechnológia újszerű alkalmazásának köszönhető.

A befújásra szolgáló kis szelep a levegőt egy fél cipősdoboznyi, mindössze 40 dekát nyomó készülékbe vezeti. A befújást követően a berendezésen azonnal kigyullad az eredményt jelző lámpák valamelyike: a zöld fény azt jelenti "megfelelt", a piros viszont arra figyelmeztet, hogy okosabb lesz orvoshoz fordulni egy alaposabb kivizsgálásért. A készülék lelke egy parányi érzékelő chip, amelyet nanoméretű - elektronmikroszkóp alatt nézve leginkább spagettire emlékeztető -szálacskák borítanak. A nanostrukturált felület óriási fajlagos felszíne és atomjainak sajátos kristálymintázata lehetővé teszi, hogy a szenzor a kérdéses molekulának már néhány példányát is kimutassa a milliárdnyi egyéb gázrészecske tengerében.

A hasznos kis eszközöket a patikákban egyelőre hiába keresnénk: mind a cukorbetegek számára kifejlesztett aceton-szonda, mind a vesedialízis sikerességét értékelő ammónia-szonda jelenleg még a klinikai kipróbálás útját járja. De ez talán nem is olyan nagy baj, mert a kutatók a technológia fejlődésének ütemét látva azt jósolják, rövidesen egyetlen készülék képes lehet elvégezni mindazokat a vizsgálatokat, amikre most még külön-külön szondákat kell vásárolni. Pár éven belül bárki számára elérhető lehet egy olyan kéziszonda, amely a cukorbajtól a tüdőrákig a betegségek egész skáláját képes érzékenyen kimutatni - egy kilégzésnyi levegőből.

A véralkoholszint becslésére alkalmas, alighanem mindenki által ismert szondákon túl a kórházakban már most is rendelkezésre állnak a tüdőfertőzések jelzésére alkalmas nitrogénoxid-szenzorok; ezek a berendezések azonban egyelőre nincsenek kereskedelmi forgalomban.

A teljes cikk az [origo]-n

Tátrai Péter
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés