hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Nanorészecskékkel erősítik az immunválaszt

Nanokapszulákkal lehet erősíteni a szervezet vakcinákra adott immunválaszát – idézte amerikai anyagkutatók eredményét a BBC hírportálja.

A Duke Egyetem kutatói által kifejlesztett aprócska kapszulák a bőr sejtjeiből visznek üzenetet, hogy figyelmeztessenek a veszélyre. Egérkísérletek azt mutatták, hogy az egyébként halálos fertőzésekkel sikerült megküzdeniük azoknak az állatoknak, amelyek a vakcina részeként megkapták a nanorészecskéket is.

A vakcinálás arra szolgál, hogy testünk immunrendszere megismerkedjen bizonyos kórokozókkal, hogy egy esetleges későbbi találkozásnál gyorsan tudjon reagálni a fertőzésre. A védőoltások a legyengített baktériumokon vagy vírusokon kívül úgynevezett adjuvánsokat, hatásjavító anyagokat is tartalmaznak. A Duke csoportja az úgynevezett árbocsejteket célozta meg, melyek a természetes immunvédelem bőrben található elemei.

Allergiás reakciónál ezek a sejtek állnak a bőrviszketés, bőrpír és duzzanat hátterében, de szerepük van a veleszületett immunrendszer működésében is. Amikor egy baktériummal vagy vírussal találkoznak, aprócska szemcséket bocsátanak ki, amelyek a tumornekrózis-faktor (TNF) nevű kémiai anyagot tartalmazzák. A szemcsék a közeli nyirokcsomókba vándorolnak, ahol elindítják a fertőzésre adott immunválaszt.

A TNF-et szállító szemcséket a kutatók laboratóriumban készítették el arra számítva, hogy az természetes elődjéhez hasonló választ vált ki. Ha a vakcinával együtt juttatják be a nanorészecskéket a szervezetbe, akkor is eljutnak a nyirokcsomókba és kibocsátják a bennük lévő anyagot, pontosan úgy, mintha az árbocsejtek küldték volna.

Az ellenőrző tesztekben influenza A-vírussal fertőztek meg egereket, melyek megelőzően nanoszemcsét is tartalmazó vakcinát kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy a szemcsék javították a védőoltás hatékonyságát.

A tanulmányt teljes terjedelmében a Nature Materials című tudományos folyóiratban ismertették.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink