hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Már itthon is gyártanak nanotechnológiás védőbevonatot

Vízlepergető festék, baktériumölő bevonat, öntisztuló felületek – ezek mind megvalósíthatók a korszerű technológiával előállított titanát nanoszerkezetek felhasználásával. A legújabb magyar fejlesztésű titanát gél könnyen felvihető a különböző felületekre, és megtartja a titán-dioxid kedvező hatásait.

A közelmúltban nemzetközi mércével is jelentős titanát nanoszerkezet-gyártó kapacitás létesült a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke és az Auro-Science Kft. közös fejlesztésében. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy hazai előállítású alapanyagból gyártsanak olyan felületvédő és bevonó anyagokat, amelyek alkalmassá teszik a felületet biológiai, kémiai és fizikai öntisztulásra, megvédik a felületet a víz behatolásától, ugyanakkor megmarad a szerkezet lélegzőképessége.

"Egydimenziós titanát nanoszerkezeteket először 1998-ban állítottak elő hidrotermális úton, azóta a terület folyamatosan az érdeklődés fókuszában van. Az anyagok nemcsak tudományos szempontból érdekesek (képződési mechanizmusukra például éppen a mi kutatócsoportunk tett egy minden kísérleti eredményt kielégítően magyarázó javaslatot), hanem a gyakorlati
alkalmazás szempontjából is" – mondta az [origo]-nak dr. Kukovecz Ákos, a szegedi kutatások egyik vezetője.

Ezen alapanyag egyik alkalmazási formája lehet a fotokatalitikus (UV-ban gazdag fény hatására katalizáló) tulajdonságokkal bíró felületbevonó szol (folyadékban lebegő szilárd nanorészecskék), amelyre a világpiacon már több cég is különböző megoldásokat kínál.

Pesthy Gábor
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink