hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Jelentős a budapesti orvoshiány

Friss adatok szerint szeptemberben országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült körképe szerint a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők, mint az ország más térségében, de az orvoshiány is jelentősebb, írja a Napi.hu.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint szeptember 1-én országszerte összesen 843 alapellátó praxisban nem volt orvos. Ezek közül 607 üres körzetben háziorvos nem volt, 236-ban pedig az alapellátó fogorvos hiányzott. Júliushoz képest egyetlen üres praxissal van csak több az országban.

Budapesten 92 háziorvosi körzetben nincs orvos, szeptember1-től három körzetben üresedett meg a praxis. Ezekben a rendelőkben ugyanúgy mint a többi üres körzetben csak helyettesítéssel oldható meg a betegek ellátása, emellett pedig a fővárosban 81 fogorvosi praxisból is hiányoznak az orvosok, az Okfő nyilvános adata szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal Budapestről készült kiadványa szerint 2020-ban a budapesti kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző, pszichiátriai és csecsemő-, gyerekgyógyászati osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti-, nőgyógyászati, bőr- és nemibetegellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvos többlet volt, írja a lap

A KSH Budapestről szóló kiadványa szerint 42 ezer orvosi és 105 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez 2020-ban. Ezzel szemben 37 100 orvos dolgozott, és 101,3 ezer szakdolgozói állás volt betöltve. Budapesten 2020-ban 903 háziorvos és 288 házi gyermekorvos látta el a betegeket. A háziorvosok ötöde praktizált a fővárosban, a helyettesítésben ellátott szolgálatoknak csak 6,5 százaléka volt Budapesten.

Az orvosi állásoknak országosan 3,7, Budapesten 5,4 százaléka volt üres, a szakdolgozók is nagyobb arányban hiányoztak a fővárosban (6,3 százalék), mint országosan (3,4 százalék).

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink