hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyre több helyen szünetel az ellátás az orvos- és ápolóhiány miatt

A 444.hu térképre tette a szünetelő ellátásokat. Úgy látszik, a megyei kórházak közül Szolnokon és Szekszárdon különösen nagy a baj.

Egyre több helyen szünetel az egészségügyi ellátás az orvosok és az ápolók hiánya miatt. Ha egy kórház képtelen tovább működtetni valamelyik osztályát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) másik intézményt jelöl ki helyette, akár többet is. Ezután a mentők dolga eldönteni, hová viszik a betegeket, attól függően, mennyire súlyos az állapotuk, és hová érnek el a leggyorsabban.

Országszerte 43 intézményt találtunk, ahol azért kellett idén szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nincs elég orvos vagy ápoló. Előfordul, hogy ez tényleg átmeneti időszakra szól, a szegedi klinikán július végén, másfél hétre állt le a 22 ágyas urológia. A súlyosabb eseteket Debrecenbe, Pécsre és Budapestre irányították, az enyhébbeket Gyulára, Bajára és Orosházára.

Esztergomban több ellátás szünetel valamennyit a nyáron, köztük az idegsebészet és az onkológia is.

Papíron sokszor év végéig tart a szünet, amit aztán meg lehet hosszabbítani, vagy eleve nincs határidő. Sátoraljaújhelyen májusban megszűnt az addiktológia, valamint a menopauza és csontritkulás rendelés. Utóbbi már Miskolcon is korlátozottan működik, mégsem találtak jobb megoldást, oda helyezték át az ellátást. Majdnem másfél órát kell utazniuk a betegeknek, hivatalosan december 31-ig, de nem derül ki a határozatból, utána honnan lenne dolgozó.

Mosonmagyaróváron és Ajkán is sok ellátás hiányzik. A pszichiátria, a kézsebészet, az addiktológia, az onkológia, a gyermek-nőgyógyászat és a gyermek-tüdőgyógyászat, sőt a belgyógyászat egy része és az endokrinológia is munkaerőhiánnyal küzd.

Ajkán 2020 óta nem tudják ellátni a gyerekek nőgyógyászati problémáit. Közel két évre Zalaegerszeg ugrott be, aztán ott is muszáj volt csökkenteni az ellátást, így nem maradt elég kapacitás. Azóta Székesfehérvár, Győr és Szombathely látja el a betegeket.

(...)

A szünetelős-áthelyezős rendszer a mentők számára is nagyobb terhet jelent, az ő dolguk választani a kijelölt helyettesítők közül. Többnyire az enyhébb problémákat kezelik a közelebbi kórházakban, a súlyosabbakat a távolabbiakban.

A hosszabb szállítás és a nehézkesebb szervezés pedig végső soron a beteg esélyeit rontja – írja a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink