hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gond van az egészségügyben és ezt a kormány is elismeri

A kabinet az Európai Bizottságnak küldött jelentésében prioritásként említi meg az egészségügyben érzékelhető jelentős szakápoló- és orvoshiányt. Elismerik, hogy területi ellátási problémák is vannak a rendszerben, írja a Napi.hu.

Az egészségügyben jelentős a munkaerőhiány, 20-25 ezer szakápoló hiányzik, az üresen álló praxisok száma is drasztikus emelkedik, az otthonápolás iránt pedig nő a kereslet, sorolja az egészségügyi problémákat a kormány az Európai Bizottságnak hivatalosan benyújtott Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) elnevezésű stratégiájában.

A kabinet az uniós forrásokból az egészségügyi fejlesztésekre 306 millió eurót, 121,7 milliárd forintot fordítana.

Jelentősek a betegellátás szempontjából a területi különbségek is, melyek az egészségügyi szolgáltatások hozzáférésének hiányát is befolyásolják, írják a jelentésben. A közép-magyarországi és észak-magyarországi lakosság születéskor várható élettartamában tapasztalható eltérés férfiaknál 3 év, nőknél 2 év. Közép-Magyarország férfi és női lakossága több mint 6 illetve több mint 8 évvel hosszabb egészséges élettartamra számíthat, mint az Észak-Alföldé. Kiemelték: hogy a területi különbségeket az egészségügyi szolgáltatások hozzáférésének hiánya is befolyásolja.

A kormány célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése, de ehhez szükség van az egészségügyi humánerőforrás-hiány kezelésére. Legfontosabb prioritásként az egészségügyi szakdolgozók munkafeltételeinek javítását, és a megfelelő számú és tudású szakember-utánpótlás feltételeinek megteremtését és az otthoni szakápolás megerősítését jelölték meg.

A magyar egészségügyi ellátórendszer továbbra is kórházközpontú, így az alapellátás szerepe sem kellően hangsúlyos a minél alacsonyabb szinten történő definitív ellátás arányának növelésében. A betöltetlen háziorvosi körzetek számának emelkedése az elmúlt 10 évben látványosan felgyorsult. Az alapellátásban hasonló tendenciák figyelhetőek meg a fogorvosi és a védőnői ellátásban is, sorolják a jelentésben az egészségügyi ellátás problémáit.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink