hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Illegális gyógyszerhasználat

Nehéz helyzetbe hozott sok rákbeteget egy miniszteri rendelet, mert a különleges gyógyszerek rendelését a szakma szerint kivitelezhetetlen eljáráshoz kötötte. A problémára korábban Nagy Kálmán KDNP-s képviselő hívta fel az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt a figyelmet; az egészségügyi tárca egyeztetést kezdett.

Az úgynevezett off label gyógyszerhasználattal kapcsolatban az új rendelet kimondja, hogy más kórkép kezelésére engedélyezett gyógyszereket csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) intézett engedélyével alkalmazhatnak; sürgősségi kérelem esetén az OGYI-nak 48 órán belül kell válaszolnia. Ezután újabb kérelem következne, amelyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kérik a gyógyszeres kezelés finanszírozását. Mindez a képviselő szerint rendkívüli adminisztrációs terhet jelent, s a késedelem főként a gyermekonkológiában akár életeket követelhet.
Az orvosi szakma szerint ugyanakkor a nyelőcsődaganatra nincs is más terápia, csak ilyen, egyébként más betegségre törzskönyvezett gyógyszer, de kritikus a gyomor, a prosztata, a vese, húgyhólyag kezelésének a helyzete is, akárcsak a hasnyálmirigy, epehólyag, epeutak, az emlő, a petefészek gyógyítása.
A Népszabadságnak nyilatkozó orvosok azt mondják egyelőre mindenki megkapja a szükséges gyógyszereket, még akkor is, ha ezzel az intézmények jogszabályt sértenek. Székely Tamás miniszter szerint végig kell nézni a több száz protokollt, s megnézni, van-e elfogadott nemzetközi gyakorlat, egyszerűbb eljárás. Ahol azonban nincs, ott a miniszter óvatosságra int.
Azokban az esetekben, ahol az alkalmazott gyógyszer egyébként és máshol szokásos, és csak egyéb okok miatt nincs engedély, esetleg nem szükséges a legszigorúbb eljárás. Az egészen új készítmények esetében azonban elképzelhetetlen az automatikus engedélyezés. Ez esetben az indikációs körön kívüli alkalmazás az emberen végzett kísérlet kategóriájába kerülhet - mondja a miniszter. Székely Tamás szerint a tavaly decemberben jelentett tízezer esetből ötvennél merült fel, hogy az egészségbiztosító nem fizeti ki.

Népszabadság; medicalonline.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés