hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hiánycikk a szamárköhögés elleni oltás

A Portfolio olvasói levelei szerint a felnőtteknek szánt, szamárköhögés elleni ismétlő oltás nem elérhető a patikákban, országos hiánycikk és nem is rendelhető. A hatóság intézkedik.

A Portfolio olvasóinak egyedi patikákból származó információit a lapnak is megerősítették piaci szereplők, vagyis tényleg országos hiányról beszélünk.

Az aktuális hiányt megerősíti egyébként az NNGYK gyógyszerkereső adatbázisa is.

boostrix polio

Forrás: NNGYK

A felnőtteknek adható ismétlő védőoltás elérhetőségével kapcsolatban ezért a lap megkereste a kérdésben illetékes Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot. A járványügyi hatóság válaszában kiemelte: "a világ többi országához hasonlóan a hazai Nemzeti Immunizációs Program is tartalmazza a szamárköhögés elleni alapimmunizálást és az újraoltásokat".

"Az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat", magyarázza a jelenlegi hiány okát az NNGYK, amely ezúttal is hangsúlyozta: "az EU számos országához hasonlóan 2024-ben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs".

Azt ugyanakkor hozzátették: "a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) folyamatosan monitorozza a fertőző megbetegedéseket, a lakosság körében cirkuláló kórokozókat, nyomon követi a szamárköhögéses megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre.

Miközben válaszában leszögezte, hogy nincs országos járvány, a másik oldalról elismeri, hogy "mivel járványügyi érdekből szükséges lehet egyes személyek, lakosságcsoportok emlékeztető oltása, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a  kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható".

A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag, zárul az NNGYK válasza.

 

Tumisu képe a Pixabay-en

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés