hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A cukorbetegség 26%-kal gyorsítja az agy normál öregedését

A Stony Brooks University és a New York Állami Egyetem kutatócsoportja az eLife folyóiratban publikálta új eredményeit, amelyek nagy elemszámú képalkotó vizsgálat és kognitív tesztek eredményeinek összehasonlításán alapultak.

A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett Antal Botond vezetésével zajló vizsgálatban több mint 1000 diabetes mellitusban szenvedő beteg, illetve 19 ezer egészséges kontroll kognitív és neurológiai adatait hasonlították össze. Megállapították, hogy a cukorbetegség a normál öregedéshez hasonló, ám annál sokkal gyorsabb ütemű kognitív hanyatlással asszociálható, különösen az információk feldolgozási sebessége és a végrehajtó funkciók tekintetében.

Ennek oka, hogy cukorbetegség fennállása esetében a szürkeállomány sorvadása figyelhető meg különböző agyterületeken, ami ugyan normál öregedés esetében is bekövetkezhet, csakhogy cukorbetegség esetében a progresszió üteme körülbelül 26%-kal gyorsabb. Ez egyben azt is jelenti, hogy későn diagnosztizált cukorbetegségnél már a diagnózis időpontjában jelentős agykárosodás állhat fenn.

Forrás: Botond Antal et al, Type 2 diabetes mellitus accelerates brain aging and cognitive decline: Complementary findings from UK Biobank and meta-analyses, eLife (2022).

 

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink