hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Átjárhatatlan buborék a tbc kórokozójának

A Coloradói Állami Egyetem munkatársai mintegy három évtizednyi kutatómunkát követően megállapították, hogy a tbc kórokozója miként képes kivédeni az antibiotikumok hatását – írja a Medipress alapján a hvg.hu.

A tuberkulózis (tbc) kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis, igen ellenálló, elpusztítása nagy nehézségekbe ütközik. A gyógyszertárakban jelenleg kapható szerek alacsony hatékonyságúak, ráadásul a baktériumokban hat hónapon belül kialakul az ellenállókészség, amelynek következménye teljes hatástalanság. Emiatt a korábbiaknál eltérő mechanizmuson alapuló gyógyszerek fejlesztése szükséges – közli a hvg.hu.

A lap szerint a Coloradói Állami Egyetem munkatársai mintegy három évtizednyi kutatómunkát követően megállapították, hogy a tbc kórokozója miként képes kivédeni az antibiotikumok hatását.

A Nature Chemical Biology oldalain megjelent tanulmány szerint a baktérium túlélését egy fontos funkció biztosítja. A sejtek buborékot alakítanak ki  maguk körül, mely az antibiotikumok számára átjárhatatlan. Ennek a buroknak alapvető összetevője a mikolsav, melynek előállítása a sejten belül zajlik, és egy transzport-molekula juttatja a kórokozó felszínére.

Mary Jackson professzor és munkatársai számos molekula tesztelését követően ráakadtak egy vegyületcsoportra, mely ezen transzporter gátlásán keresztül leállítja a baktérium szaporodását.

(forrás: Medipress / hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink