hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges a tbc leküzdéséhez

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint a D-vitamin nemcsak az erős csontok felépüléséhez szükséges, hanem alapvető szerepet játszik mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer működésében, és így a fertőzések, például a tuberkulózis leküzdésében.

Jól ismert, hogy a sötét bőrű emberek érzékenyebbek a tuberkulózisra, és hogy a fertőzés gyakorisága Afrikában a legnagyobb. A tudósok szerint ez részben annak tudható be, hogy ott az emberek bőre több melanin pigmentet tartalmaz, ami ugyan véd az ultraibolya sugárzástól, azonban csökkenti a D-vitamin termelődést is.

A D-vitaminról – amely inkább tekinthető természetes hormonnak, mint vitaminnak – jól ismert, hogy elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez, de emellett véd a fertőzésektől, egyes rákoktól és autoimmun betegségektől is.

A Science Translational Medicine október 12-i online kiadásában kutatók egy csoportja arról számolt be, hogy milyen mechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy az immunrendszer elpusztítja vagy gátolja az olyan patogének szaporodását, amilyen például a Mycobacterium tuberculosis, a tbc kórokozója.

A kutatók kimutatták, hogy a T-sejtek egy fehérjét, interferon-g-t termelnek, amely beindítja a sejtek közötti kommunikációt és az immunsejteket a tbc baktériumok elleni küzdelemre serkenti. Ehhez azonban a D-vitamin megfelelő szintjére van szükség.

Olyan vérminták szérumát vizsgálták, amelyeket egészséges emberekből vettek le, akiknek egy részében megfelelő, más részükben alacsony volt a D-vitamin szintje. Kimutatták, hogy alacsony D-vitamin szint esetén elmarad az immunválasz beindítása, épp úgy, mint az afroamerikaiakban. Ha azonban D-vitamint adtak a szérumhoz, az immunválasz aktiválódott.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin jelenlétében interferon-g-val kezelték az emberi makrofág sejteket, akkor 85 százalékkal csökkent bennük a kolóniaképző M. tuberculosis baktériumok száma.

„Már századok óta használják mintegy ösztönösen a D-vitamint a tuberkulózis kezelésére. A tbc szanatóriumokat hagyományosan napsütötte helyeken építették fel, és az ott tartózkodás segített a betegeken – csak éppen senki nem tudta, miért” – mondta dr. Mario Fabri dermatológus, a közlemény első szerzője, aki a kutatást az USA-ban, a UCLA-n végezte, és most Németországban dolgozik, a Cologne-i Egyetemen. „Eredményeink szerint a kívülről, táplálékkiegészítőként bevitt D-vitamin fokozhatja az egyes fertőzésekre, például a tbc-re adott immunválaszt.”

A kutatócsoport megjegyezte, hogy a D-vitamin segítheti mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer működését a fertőzések leküzdésében. Korábbi vizsgálataikban azt találták, hogy a D-vitaminnak kulcsszerepe van a cathelicidin nevű molekula termelődésében, amely hozzájárul ahhoz, hogy a veleszületett immunrendszer elpusztítsa a tbc baktériumokat. A mostani kutatás viszont azt mutatta ki, hogy a T-sejtek, az adaptív immunitás fő szereplői működésében is alapvető szerepe van a D-vitaminnak.

Meglepő módon, a kutatók azt fedezték fel, hogy bár a veleszületett és adaptív immunrendszer bonyolult láncreakcióit, amelyek végül a tbc baktérium elpusztításához vezetnek, más-más receptorok aktivációja indítja be, de a folyamatok korán egy közös útba torkollnak, amelynek működéséhez szükség van a D-vitaminra.

Konkrétabban, most azt mutatták ki, hogy a T-sejtekből interferon-g szabadult fel, ami nem csak aktiválta a fertőzött sejteket, a makrofágokat, hogy cathelicidint és más, a tbc baktériumokat elölő fehérjéket termeljenek, hanem azt is biztosította, hogy ezek a fehérjék eljussanak a sejtek azon kompartmentumaiba, ahol a baktériumok tenyésztek. A sejt ezután felfalta ezeket a fertőzött területeket.

A kutatás sok fontos részletet tisztázott a tbc-vel szembeni immunválaszt illetően. Emellett fontos, hogy azt is igazolták, hogy egérmodellen nem tanulmányozható ez az immunvédekezés, mivel ezek az éjszakai állatok nincsenek kitéve a napfénynek, ami D-vitamin termelődéshez vezetne, és így az egerek egészen más módon védekeznek a tuberkulózis ellen, mint az emberek.

A kutatók szerint a következő lépés olyan klinikai vizsgálatok végzése, amelyekkel kimutatható, hogy a táplálék D-vitaminnal való kiegészítése fokozza-e az ellenállóképességet a tuberkulózissal és más fertőzésekkel szemben.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink