hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

WHO: A sugárszennyezés súlyosabb, mint hittük

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint a japán katasztrófa közelében mért sugárzás jelentősebb, mint azt korábban hitték - írja a Világgazdaság.

A WHO megfogalmazása szerint az élelmiszerek radioaktivitása a vártnál súlyosabb. Peter Cordingly, a szervezet illetékese a Reutersnek elmondta: korábban senki nem gondolta, hogy a szennyezés túllépi a 30 kilométeres fukusimai evakuációs zónát, mostanra azonban feltételezhető, hogy a fertőzött élelmiszerek távolabbra is eljutottak.

A japán kormány rövidesen dönt arról, korlátozza-e az ország északkeleti részéből származó termékek értékesítését, miután a fukusimai atomerőmű térségéből származó élelmiszerekben megnövekedett sugárzási szintet mértek.

A spenót- és tejminták sugárzási szintje meghaladta a normálisat, de nem ártalmas az emberi egészségre - jelentette ki tokiói sajtóértekezletén Jukio Edano, a japán kabinet főtitkára. A Fukusima prefektúra négy különböző helységéből származó tejben mértek magasabb sugárzásszintet, továbbá a szomszédos Ibakari prefektúrából származó spenót radioaktivitása a megengedettnél tizenkétszer magasabb volt.

Fukusima prefektúra Litate városának lakosait pedig arra kérték, hogy ne igyon csapvizet a rádióaktív jódtartalma miatt. Japán összesen 47 prefektúrájában arra kérték a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a mezőgazdasági termékeket, a tenger gyümölcseit, és az ivóvizet az esetleges fertőzések kizárására.

A Bangkok Post jelentése szerint a Japánból importált halféleségek és egyéb tengeri gyümölcsök nem tartalmaztak radioaktív fertőzést. Japán tavaly egyébként 6 milliárd dollár értékben exportált élelmiszert, ez a teljes kivitel 0,7 százalékát tette ki a japán agrártárca adatai szerint.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: VG Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés