2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

„Isten kezében a japánok”

Már 13 ezer az áldozatok száma. Günter Öettinger, az EU energiaügyi biztosa tegnap azt mondta, hogy órákon belül katasztrófa következhet be Japánban. A japán császár példa nélküli beszédben szólt a japán lakossághoz.

Japán 77 éves császára mélységesen aggódik. A világ legrégebben uralmon lévő dinasztiájának sarja, aki Japánban rendkívüli tiszteletnek örvend, és igen ritkán nyilatkozik, most rövid üzenetben fejezte ki aggodalmát. Részvétemet fejezem ki a cunami áldozatainak, és mélységes aggodalommal figyelem a nukleáris erőművek körüli helyzetet. Remélem, hogy nemzeti összefogással megoldjuk a problémát mondta a császár.

A kormány főtitkára tegnap sajtóértekezletén azt mondta, még nincs biztos információjuk, de a sugárzás mértéke akkorára nőtt, hogy átmenetileg vissza kellett rendelniük a munkásokat. A reaktorokat helikopterről próbálták vízzel hűteni, és felhasználták az amerikaiaktól kapott óriási vízágyúkat is, de nem sikerült elárasztani a leginkább problematikus reaktort, mert olyan erős volt a sugárzás, hogy le kellett fújni az akciót.

Gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált a helyzet, most már Isten kezében vannak a japánok – mondta Günter Öettinger. Nem konkrét információ birtokában mondom ezt – jelentette ki Öettinger, azonban a piacok így is jelentő esést mutattak a hírre. A piacok kitartottak a mai nap folyamán, nem látszott jelentős esés Európában, a kommentár után 1,52 százalékos esésbe váltottak az indexek.

„Nincs pánik, azonban Tokió a világ egyik legnagyobb metropolisza 35 millió lakossal” – mondta Öettinger az Európai Parlamentben. A hűtés nem működik a reaktorban, így elvesztettük a kontrollt – nyilatkozta Öettinger.

Az energiaügyi biztos azt is kiemelte, hogy stressz-tesztnek fogják alávetni az Európai Unió 143 atomerőművét a következő hónapokban.

Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) vezetője szerint ez nem a megfelelő idő a pánikkeltésre. „Nem most kell azt mondani, hogy a történések nincsenek az irányitásunk alatt, amikor a Fukusimában dolgozók életük kockáztatásával próbálják helyreállítani a reaktorok biztonságos működését.”

hirdetés

Könyveink