2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Súlyos a helyzet egy japán atomerőműben

„Őszintén szólva súlyos a helyzet” a japán Fukusima-1 atomerőműben, miután a földrengés óta szerencsétlenségek sorozata történt ott, és radioaktív szennyeződés került a légkörbe – jelentette ki kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügyi ügynökségének igazgatója.

„Csak remélni lehet, hogy a helyzet szerencsésen alakul, de őszintén szólva most súlyos. A legfrissebb hírek szerint a 2. reaktornál olyan problémák vannak, amelyeket nem ismertünk eléggé, és amelyek repedést okozhattak, lehetővé téve sugárszennyeződés kijutását” – mondta Luis Echavarri egy spanyol rádióban.

Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte: elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amelyben kiégett üzemanyagrudakat tárolnak, és kedden már egyszer meggyulladt, de a tüzet eloltották. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető, a TEPCO cég minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására.

A keddi két robbanás után nyolc órával az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, hogy szerencsére egyelőre nyugati szél fúj a térségben, és a Csendes-óceán fölött szétoszlatja a szennyeződés alkotta felhőket. „Minden meteorológiai körülmény szerencsésen alakul, a szennyeződés nem Japán belseje, és nem is bármely más ország felé tart” – mondta genfi sajtóértekezletén Maryam Golnaraghi, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Gregory Hartl pedig azt mondta Genfben: a japán hatóságok megteszik a megfelelő intézkedéseket a lakosság védelmében a radioaktív szennyeződés ellen. Japán egyelőre nem kérte a WHO segítségét, de annak szakemberei készen állnak arra, hogy szükség esetén oda utazzanak.

Közben Japánban közölték, hogy a Tokiótól száz kilométerrel északra lévő Maebasi városban a sugárzási szint elérte a természetes tízszeresét. Tokióban viszont továbbra is minimális a növekmény.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a kedvező meteorológiai viszonyok miatt visszarendelte Japánhoz közel a Ronald Reagan repülőgép-hordozót, amelyet egy nappal korábban utasított arra, hogy a sugárveszély miatt hagyja el a térséget. A repülőgép-hordozóval együtt a haditengerészet több más hajója is megközelítette a szigetországot.

Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa – mondta kedden Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. „Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t” – jelentette ki az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Olivier Bailly.

Marlene Holzner, aki Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos szóvivője, ugyanezen a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy Oettinger a nap folyamán megbeszélést tart tagállami miniszterekkel és nukleáris biztonsági illetékesekkel. Azt vitatják meg, hogy milyen esetleges biztonsági „stressz teszteknek” lehetne alávetni az európai atomerőműveket. A szóvivő ugyanakkor „felettébb valószínűtlennek” mondta azt az eshetőséget, hogy Európában is a japánhoz hasonló erősségű földrengés történjen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink