2024. április. 26., péntek - Ervin.

Merkely Bélát nem kérték fel miniszternek

A Semmelweis Egyetem rektorát a járvány kezeléséről, a kezdődő tömeges tesztelésekről és arról is kérdezte a Mandiner, igazak-e a híresztelések, miszerint az Emmi élére kerülne.

Nyíltan szembement Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel, hiszen nem csak megvédte az elbocsátott Cserháti Pétert, hanem azt mondta, a vitában az utóbbinak van igaza. Mindemellett a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével is megbízta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) menesztett igazgatóját. Mi volt a célja ezzel a lépéssel?

Cserháti Péter már régóta a Semmelweis Egyetem rektorának rektori biztosa, így eddig is fontos szerepe volt ezen a területen. Kiváló rehabilitációs szakember, az egyetem szimplán önös érdekből is ki kívánta használni, hogy több szabadideje maradt azt követően, hogy Kásler miniszter úr döntése alapján elveszítette fő feladatát, az OORI főigazgatói posztját. A Semmelweis Egyetem új curriculumában a rehabilitáció új, önálló tantárgy lesz szeptember elsejétől. Nagyon bízunk abban, hogy Cserháti Péter új lendületet tud hozni ebbe a projektbe is. Mindamellett a covid-járvánnyal összefüggésben is számítunk rá, hiszen számos olyan betegünk lehet majd a jövőben, akik a hosszan tartó lélegeztetést követően légzési rehabilitációra szorulnak. Sok olyan terület van tehát, ahol a Semmelweis Egyetem hasznára válhat a volt főigazgató szakértelme. Cserháti Péter nagyszerűen vezette, Európa élmezőnyébe hozta fel az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet. A vele való megbeszélésem során pedig meggyőzött arról, hogy teljesítette azokat a feladatokat, amit rábíztak. Ennyi volt, nem mondtam többet. Mindemellett tisztelem Kásler miniszter urat, aki Magyarország egyik meghatározó onkológusa. 

Azt rebesgetik, hogy hamarosan ön váltja Kásler Miklóst a miniszteri székben. Kapott ilyen ajánlatot, tárgyaltak erről bárkivel a kormányból?

Nem kaptam ilyen ajánlatot. Megtiszteltetés számomra, hogy a járványügyi kérdésekben elemző munkacsoportot vezethetek, és annak adatait megoszthatom a miniszterelnök úrral, de nekem ez az egy feladatom van. Öt évre kaptam megbízatást a Semmelweis Egyetem rektori feladataira, ami nagyon nagy kihívás. Annyi a feladat és olyan komoly célokat határoztunk meg munkatársaimmal, hogy arra a következő három év sem lesz elég, de a jogszabályok szerint akár még kétszer öt évig lehetek rektor. Az orvosi hivatás mellett a rektori feladatok elvégzését vállaltam, ennyit bírok. Mindemellett természetesen – mint ahogy azt most is látni – a Semmelweis Egyetem vezetőjeként munkatársaimmal, valamint más orvosképző egyetemek vezetőivel és munkatársaival együtt komoly részt vállalunk a járvány elleni harcban. A ránk bízott feladatokat a lehető legtökéletesebben kívánjuk elvégezni. Erről ezt tudom mondani. 

Ha megkeresnék, igent mondana a miniszterségre?

Nem kaptam ilyen felkérést. Az előző válaszomban pedig benne volt, hogy mit gondolok erről.  (...)

Mi a legkésőbbi időpont, amikor visszatér a maszkok nélküli élet?  

Ezt nagyon nehéz megmondani. Egy biztos, becsléseink szerint a népesség maximum három százaléka eshetett át a fertőzésen, a jelenlegi aktív fertőzöttek aránya is mindössze az ezrelékes nagyságot közelíti. Ez pedig semmiképpen sem elég a hatvanszázalékos átfertőzöttséghez, azaz kizárt, hogy már kialakult volna a nyájimmunitás. Az viszont nem, hogy gyengülhet a vírus, emlékezzünk csak vissza, hogy a SARS és a MERS járványok is eltűntek, látott tehát már olyat a történelem, hogy bizonyos kórokozók „leszoktak” az emberiségről. Ettől függetlenül mégis az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy még egy darabig velünk marad az új típusú koronavírus. Ezzel együtt nem számítok már arra, hogy olyan szintű katasztrofális helyzet alakuljon ki itthon, mint Olaszországban, hiszen ismerjük a vírust, tudjuk, hogyan kell bánni vele, folyamatosan figyelünk, szűrünk. Van tehát megfelelő információnk arra, hogy korrigálni tudjunk, ha szükséges, vagyisnem fog meglepni minket a vírus az éj leple alatt, mint ahogy az Olaszországban megtörtént.  

Lehet arra számítani, hogy szeptemberben iskolába mennek a gyerekek?

Biztos vagyok benne. Ez csak döntés kérdése, számos európai országban már most is járnak iskolába a gyerekek. Megfelelő távolságtartással, ilyen alacsony fertőzöttség mellett semmilyen rizikóját nem látom az érettséginek sem. Az érettségi viszont a fiatalok életének fontos része, semmi nem indokolja, hogy kimaradjanak belőle, és így hátráltatva legyen a felsőoktatásba való bekapcsolódásuk. Mondom ezt annak tudatában, hogy felmérések szerint a lakosság nagy része még az érettségitől is tart. Nem meglepő, hiszen belénkivódott a „Maradj otthon!” jelszava, amit én mostantól az „Okosan hagyd el otthonodat!” vezényszóra módosítanék. (...)

 
(forrás: mandiner.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés