hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Zacher már nem kell

Zacher Gábor a Magyar Hangnak azt mondja, dolgozna még, de sem tanítani, sem életet menteni nem engedik vissza a Honvédkórházba.

Augusztus végén hagyta ott a Honvédkórház sürgősségi osztályát, azóta a médiában is kevesebbet szerepel. Hogy érzi magát? Mivel telnek a mindennapjai?

– Köszönöm, jól vagyok, és nem unatkozom. Egy orvosi ügyeleteket és betegszállítást biztosító cégnél vagyok orvosigazgató. Ezt már csinálom tíz éve, csak annyi változott, hogy ez lett a főállásom. Folytatom az egyetemi oktatást is, klinikai toxikológiát tanítok ötödéves gyógyszerész-hallgatóknak. Az előző félévben Szegeden, a következőben pedig Budapesten tartok előadást, ám hogy hol, még nem tudom. A Honvédkórház, szemben az eddigiekkel, nem járult hozzá, hogy ott tartsam az órákat, habár azok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ neve alatt futnak. Mindezek mellett egészségügyi orvosszakértőként ténykedem, és ahogy eddig is, járom az országot, hogy fiataloknak beszéljek a drog- és alkoholfogyasztás veszélyeiről. December elsejével pedig visszatértem az Országos Mentőszolgálat kötelékébe, mentőzöm havi kétszer 24 órában.

Miért akar visszatérni a Honvédkórház sürgősségi osztályára?

– Október 17-én kértem a felvételem a Honvédba. Az osztályvezetés egyáltalán nem hiányzik, húsz év ebből éppen elegendő volt. De részállásba szívesen visszamennék, mert hiányzik a betegágy melletti munka és a kollégáim. Ami érdekes, hogy a kérvényemre három hónapja nem kaptam választ.

Miért haragszanak önre a Honvédban?

– Szerintem a kollégáim nem haragszanak rám, sőt. Hogy az intézmény vezetése miért, azt tőlük kellene megkérdezni

Régóta járja az országot, hogy fiataloknak beszéljen a különböző függőségekről. Tapasztal-e az érdeklődésükben, problémáikban változást?

– Folyamatos a változás, de a szerek és az azokhoz való hozzáférés is változik. A rendszerváltás előtt nem volt számottevő a drogprobléma, majd a kilencvenes évektől elterjed a fű, a kokain, az amfetamin, az ecstasy meg körülbelül húszféle egyéb szer. Aztán a 2010-es évek elején megjelent egy csomó szintetikus partidrog meg a biofüvek, amikről semmit nem tudunk. Több mint négyszázféle anyag van a piacon, amelyeket pár száz forintért be lehet szerezni pillanatok alatt. Mindez a szegénységi drogfogyasztást erősíti, különösen a fiataloknál, mert az idősebbek maradnak a jól bevált piánál. (...)

A teljes interjúban szó van a hálapénzről, az orvosbárókról, a Honvédkórház ügyeiről, a sürgősségi ellátás helyzetéről, a magyarok egészségi állapotáról és az egészségügy gondjairól, valamint arról is, hogy Zacher Gábor miért ment vissza mentősnek. Az írás a Magyar Hang pénteki, idei harmadik számában.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink