hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Morális mélypont

A 24.hu Lénárd Ritával, az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport adminisztrátorával, belgyógyász-főorvossal közöl év végi elemzést.

A 2018-as is mozgalmas év volt a magyar egészségügyben, de egy valami változatlan maradt: rendszerszintű átalakításra továbbra sem szánta el magát az újabb kétharmados többséggel felhatalmazott Orbán-kormány.

Pedig az áprilisi választás után felállított, az oktatást és az egészségügyet is magában foglaló Emberi Erőforrások Minisztériuma élére orvost neveztek ki. Bár Kásler Miklós megítélése a régebbi nyilatkozatai miatt erősen vegyes, az, hogy egy onkológust bíztak meg az egészségügy rendbetételével, azt az üzenetet hordozta, talán most jött el az ideje annak, hogy bátrabban és mélyebben nyúljanak az eddig minden kabinet által félve kezelt közellátáshoz.

Az elhanyagolás és az évek óta tartó, bár egy ideje stagnáló orvoselvándorlás 2018-ban fejtette ki látványos hatását: kórházi osztályok kerültek összeomlás szélére, az ország legnagyobb kórháza, a Honvéd mindennapos ellátási gondokkal küzd, a betegek pedig a magánegészségügybe menekülnek. Kásler nagy lendülettel állt neki a népegészségügyet, a kórházi fertőzéseket és a sürgősségi ellátást priorizáló feladatlista összeállításához, de programjából jól látszott: ez közel sem lesz az a rendszerszintű átalakítás, amire az ellátórendszernek évtizedek óta szüksége volna.

Márpedig amíg a rendszer egésze nincs átalakítva, addig a sürgősségi osztályok lesznek az egészségügy csataterei, ahol az összes probléma egyszerre érzékelhetővé válik: a humánerőforrás-hiány, az adott kórház kapacitásproblémái, az elavult eszközök, a mentőszolgálat leterheltsége és az alapellátás diszfunkcionális működése. 2018-ban a Honvédkórház sürgősségijén mutatkoztak meg leglátványosabban az évtizedek óta szőnyeg alá söpört problémák. Az i-re a pontot Zacher Gáboraugusztus végi felmondása tette fel, ami után akkora botrány kerekedett, hogy benne volt a levegőben, mélyreható változások kezdődhetnek. Lénárd Rita, a több ezer tagot számláló 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport adminisztrátora is érezte a változás szelét, ami aztán mégis elmaradt.

Azt hittük, lesz egy olyan összefogás a sürgősségi szakmában, ami nagyobb változást kényszerít ki. Nem lett, mert továbbra sem képes összefogni az orvostársadalom – mondja ki ítéletét a belgyógyász-főorvos, aki szerint a rendszerszintű változáshoz az kellene, hogy az orvosok felmondják az önként vállalt túlórát. „Ha ez megtörténik, 24 órán belül bezár a bazár”, és nem lehet félmegoldásokkal betömködni a rendszer repedéseit.

A teljes elemzés

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink