hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

"Kérdezzék meg Zachert, mennyi pénzt vitt haza havonta"

A Honvéd kórházról és az egészségügyről is kérdezte a Magyar Hírlap Németh Szilárdot, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát.

–   A Fidesz kihelyezett frakcióülésén téma volt-e a Honvédkórház sürgősségi osztályán kialakult helyzet?

–   Nincs helyzet, ezt csak az ellenzék fújja fel. A Honvédkórház parancsnoka saját hatáskörében gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb legyen az ellátás. A sajtó tele volt hazugsággal ebben az ügyben, például azzal kapcsolatban, hogy nem fizetnek túlóradíjat a kórház alkalmazottainak. Ez nem igaz, a sürgősségin minden orvos megkapja a túlóráért járó pénzét, ahogyan Zacher Gábor is megkapta. Kérdezzék meg tőle, hogy mennyi pénzt vitt haza havonta. A Honvédkórházban a háromezer forintos túlóradíjat hétezerre emelték fel néhány hónapja, ami jelentős növekedés. Tehát csak műbalhé van, amit az ellenzéki politikusok és a sajtójuk együtt gerjesztett. Mellesleg ma azok óbégatnak a leghangosabban, akik annak idején tönkrevágták a magyar egészségügyet. A DK egészségpolitikusa, László Imre abban az időszakban dolgozott a Honvédkórházban, amikor a gyógyítás helyett széfeket akartak beszerelni a kórtermekbe jó pénzért. Említhetnénk akár azt is, hogy a kórházi napidíjat, a vizitdíjat is akkoriban fundálták ki, vagy hogy elvettek egyhavi fizetést az orvosoktól és nővérektől. Bezártak négy kórházat, megszüntettek ezerhatszáz kórházi ágyat, alaposan megterhelve ezzel többek közt a Honvédkórház működését. Ezzel szemben mostanra hatszázmilliárd forinttal több van a 2019. évi költségvetés egészségügyi fejezetében, mint 2010-ben.

–   Zacher Gábor nem így látta a Honvédkórházban a helyzetet, a távozása után többek között arról beszélt, hogy elavultak az eszközök.

–   Gyakorlatilag nincs olyan nap, hogy a fővárosban ne adnánk át valamilyen új, modern műszert. Az Egészséges Budapest Program keretében a Honvédkórház is 3,4 milliárd forintos eszközfejlesztésben részesül ez év végéig. A vidéki kórházak felújítása, modernizálása azért volt sikeres, mert oda lehetett uniós forrásokat vinni, ugyanakkor a központi régió egyetlen fillért sem kapott az EU-tól. Most – kizárólag kormányzati forrásból – hétszázmilliárd forintos fejlesztést hajtunk végre. Így a térség összes kórházát és sok rendelőjét is fel fogjuk újítani, és modern gyógyítóeszközökkel el fogjuk látni. Ennek az egyik legnagyobb nyertese a Honvédkórház lesz.

–   Az orvoshiányra milyen megoldást kell találni?

–   A legnagyobb kórházunk a Honvédkórház, 1,2 millió ember ellátásért felel, a sürgősségi centrumán évente hatvanötezer embert látnak el. Ennyi beteghez bizonyára szükség lenne több orvosra, és az is tény, hogy a dolgozók leterheltek. Az orvoshiány általános az egészségügyben Nyugat-Európa és az Egyesült Államok munkaerőszívó hatása miatt. Ugyanakkor mostanra itthon megállt az orvosok elvándorlása, mert jelentősen nőtt az anyagi és erkölcsi megbecsülésük. Mi azon vagyunk, hogy az egészségügyi dolgozók béremelését tovább tudjuk folytatni.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink