hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

WHO-elismerés a debreceni roma-kutatásokért (FRISSÍTVE)

A WHO Társadalmi Sebezhetőség és Egészség Együttműködési Központjának nevezte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetét – írja az MTI.

Az elismerő dokumentumot Jakab Zsuzsanna, a WHO európai igazgatója adta át Ádány Róza intézetvezető professzornak szombaton a DEOEC Kapcsolat napja programjának keretében.

A WHO a kinevezéssel elismeri az intézet nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő tudományos munkáját, valamint többéves múltra visszatekintő hozzájárulását az egészségfejlesztés, a népegészségügy és a hátrányos helyzetű lakossági csoportok, különös tekintettel a roma lakosság egészségi állapotának javítását célzó tudományos kutatások fejlődéséhez - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.

Ádány Róza, a népegészségügyi kar dékánja, az együttműködési központ vezetője utalt rá, hogy a megelőző orvostani intézet mint a WHO együttműködési központja a jövőben kutatásokat végez a romák egészségi állapotának és az azt meghatározó tényezőknek méltányos és összehasonlítható jellemzése érdekében, foglalkozik a hátrányos helyzetű lakossági csoportokkal kapcsolatos tudományos evidenciák és hatékony gyakorlatok gyűjtésével, elemzésével és terjesztésével.

Ezenkívül az európai tagállamok döntéshozói számára szervez szakmai rendezvényeket és szervezeti kapacitásfejlesztési képzéseket a roma lakosság egészségi állapotával kapcsolatos kutatásokról, kutatási módszerekről, a társadalmi-gazdasági tényezőknek a romák egészségi állapotára gyakorolt hatásairól - fűzte hozzá a professzor.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés