hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Drámai egészségügyi különbségek a régiók között

Egyre nagyobb az egészségügyi szakadék az ország egyes régiói között. A hátrányosabb helyzetű régiókban élők tíz évvel rövidebb életre számíthatnak, mint a szerencsésebb országrészben élők – olvasható a Népszabadságban.

Egy most készült kutatás szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő, 65 évnél idősebb nők közül tízből kilenc, és a náluk fiatalabb nők harmada is szenved valamelyik keringési betegségben. Ez pedig éppen a duplája annak, amit tíz évvel korábban mértek ugyanitt.
A magas vérnyomás a fiatalok körében szintén kétszer gyakoribb ma, mint 1998-ban volt. Hajdú, Heves és Szabolcs megyében a legidősebb férfiak 60, és a nők 70 százaléka szenved ebben a betegségben, míg a fiatalabb korosztályból minden harmadik embernek magas a vérnyomása.
A szélütés is több mint kétszer gyakoribbá vált a 35 évnél idősebb szabolcsi férfiak körében. Ugyancsak Szabolcsban a cukorbetegség előfordulása a két és félszeresére, míg a nőknél a kétszeresére nőtt.
Az adatok még a vizsgálat készítőit is megdöbbentették.
Ádány Róza, a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzora, a kutatás vezetője szerint az egészségi állapotban észlelhető egyenlőtlenségek a társadalmi-gazdasági fejlettség egyenetlenségei mellett az egészségügyi ellátás területileg eltérő színvonalával, elérhetőségével és a megelőzés hiányosságaival magyarázhatók.
Sok kistelepülésnek nincs is családorvosa, és az egészségügyi ellátás igénybevételének komoly akadályai vannak. Azokon a településeken pedig, ahol magas a roma lakosság aránya, rosszabbak a halálozási mutatók.
A szakember szerint a lakhatási körülmények, az iskolázottság és az életmód együttesen felelősek a tragikus mutatókért.

MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink