hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Várhatóan csak ősszel tárgyalják másodfokon az orvosnő ügyét

Várhatóan csak ősszel tárgyalja a bíróság másodfokon a hódmezővásárhelyi kórház orvosának ügyét; a doktornőt első fokon foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt marasztalták el egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban – közölte az orvos védőügyvédje pénteken.

Kriveczky György elmondta: a küszöbön álló törvénykezési szünetre és a bíróságok általános leterheltségére való tekintettel hosszú hónapok, akár fél év is eltelhet, míg a Békés Megyei Bíróság kitűzi a másodfokú tárgyalás időpontját a mindszenti beteg ügyében.

A Szegedi Ítélőtábla azt követően jelölte ki a Békés Megyei Bíróságot a fellebbviteli eljárás lefolytatására, hogy a Csongrád Megyei Bíróság büntetőügyben eljáró tanácsának elnöke, majd a megyei bíróság büntető ügyszakba beosztott bírái – két bíró kivételével – elfogultságot jelentettek be.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester közölte, számára nem okozott meglepetést, hogy a Csongrád Megyei Bíróság bírái elfogultságot jelentettek a hódmezővásárhelyi doktornőt érintő per kapcsán. Mint mondta, semmi olyanra nem derült fény, ami eddig nem lett volna nyilvánvaló.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után - szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Szökő-Császár Ildikó orvos ellen 2008 novemberében indult bírósági eljárás. Ügyében egy évvel később született először ítélet (a Szegedi Városi Bíróság elmarasztalta az orvost és 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki rá), a döntést azonban eljárásjogi hibák és a tényállás felderítettlensége miatt a Csongrád Megyei Bíróság 2010 áprilisában hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt eljárásban, ez év februárjában az orvost a szegedi bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, s 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá. Az elsőfokú ítélet szerint az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki azt, hogy fennáll az esetében a sürgős helyzet, ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibákra hivatkozva - hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés