hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Békés megyében tárgyalják a mindszenti beteg orvosának ügyét

A Békés Megyei Bíróságot jelölte ki a Szegedi Ítélőtábla a másodfokú eljárás lefolytatására a mindszenti beteg ügyében a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosa ellen folyó perben – tájékoztatot a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án - néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után - szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense emlékeztetett arra: a doktornő ellen 2008 novemberében indult eljárás. Az ügyben egy évvel később született először ítélet (a Szegedi Városi Bíróság elmarasztalta az orvost és 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki rá), a döntést azonban a Csongrád Megyei Bíróság 2010 áprilisában eljárásjogi hibák és felderítettlenség miatt hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt elsőfokú eljárásban, ez év februárjában Szökő-Császár Ildikót a szegedi bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, s 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá. Az elsőfokú ítélet szerint az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki azt, hogy fennáll az esetében a sürgős helyzet, ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan - eljárásjogi hibákra hivatkozva – hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Csongrád Megyei Bíróság büntetőügyben eljáró tanácsának elnöke, majd a megyei bíróság büntető ügyszakba beosztott bírái – két bíró kivételével – elfogultságot jelentettek be, így nem alakítható meg a háromtagú másodfokú tanács – áll a táblabíróság végzésében.

Göbl Vilmos sajtóreferens sajnálatosnak nevezte, hogy ahelyett, hogy végre lezárulna a mindszenti beteg ügye, az várhatóan tovább húzódik, a hódmezővásárhelyi orvos pedig továbbra is büntetőeljárás alatt áll.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés