hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségpolitika

Csongrádi betegtragédia: pénzbüntetésre ítélték a doktornőt

Pénzbüntetéssel sújtotta a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban pénteken az ügyben első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság.Az érintett doktornőnek összesen 623 ezer forintot kell befizetnie.

A bíróság a doktornőre 200 ezer forint - kétszáz napi, ezer forintos napi tételű - pénzbüntetést szabott ki, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 423 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet indoklása szerint az orvos nem volt kellően körültekintő a fulladásos panaszokkal 2007. április 6-án kórházba érkező beteg ellátásakor. Nem végeztette el a páciensnél teljes körűen azokat a fizikai vizsgálatokat, amelyek segítségével pontos képet alkothatott volna a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e.

A bíróság két szakértői véleményt elfogadva megállapította, hogy a beteg súlyos szükség állapotában volt, röviddel később bekövetkezett halálában azonban nem játszott szerepet a vizsgálat elmaradása. Juhász Zsuzsanna bíró hozzátette: az orvos döntésében közrejátszott, hogy jól ismerte, többször is kezelte a pácienst, ismerte önpusztító életmódját.

A 67 éves mindszenti férfi halála napján délelőtt háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget, ahol a vádlott fogadta őt.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink