hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Új műszer a fogászati fúró helyett

Egy új, gázzal működő eszköz válthatja fel a fogorvos fúróját, ráadásul az ily módon behelyezett tömések még ellenállóbbak is – állítják a Missouri Egyetem munkatársai.

Az új műszer egy elektromos fogkeféből áll, amely mintegy 30 másodperc alatt tisztítja ki a szuvas fogak mélyedéseit. Az eszköz magas energiájú gáz és folyadékrészecskék elegyével működik, amely baktériumölő hatású, és kivájja a romlott fog belső állományát. A beavatkozás kevesebb kellemetlenséggel jár a betegek számára, és nem érinti a fogak érzékeny idegeit. A hagyományos fúró keltette rezgés az idegekben fájdalomérzetet vált ki, az új eljárás azonban fájdalmatlan – írja a Medipress alapján a hvg.hu.

A fogszuvasodás a második leggyakoribb betegség. Előrehaladott fázisban fogorvosi kezelés szükséges.

Az új eszköz a kifúrt üregbe olyan részecskéket visz fel, amelyek elektromos töltéssel bírnak. Az anyag baktériumölő hatású, és a tisztítás jóval alaposabb, mint a hagyományos eljárás, emiatt a behelyezett tömőanyag is jóval tartósabb. A klinikai vizsgálatok idén kezdődnek, és amennyiben sikerrel járnak, jövő év végén már bekerülhetnek a fogorvosi rendelőkbe.

(forrás: Medipress / HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés