hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egy kefe és két tubus fogkrém

Fogszuvasodás terén Európa vezető államai közé tartozunk – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből, amely 32 európai országban vizsgálta az emberek fogainak állapotát.

Elkeserítő a végeredmény: csupán három ország kullog mögöttünk még szuvasabb fogakkal. Egy pécsi fogszakorvos azt mondja a PécsMa honlapnak: reális a megállapítás, a magyarok szájápolási kultúráján még van mit fejleszteni, noha az elmúlt évtizedekben az sokat javult.

A doktor Baján kezdte fogorvosi működését, aztán a pécsi szájsebészeten edződött a különlegesen nehéz eseteken, mielőtt önálló rendelőt nyitott volna Pécsett. Odakerülvén azonnal szembeötlő volt számára egy markáns különbség.

- Három-négy évtizeddel ezelőtt, amikor a falusiak még nem a nagyáruházakból szerezték be a tojást és a húst, hanem önellátó gazdálkodást folytattak, s mindegyik ház udvarán ott volt a tyúk- és a disznóól is, bizony egészségesebb fogakkal élték le az életüket az emberek. Erősek voltak a fogaik, mert ők még tudtak rágni, és egészségesebb alapanyagokkal táplálkoztak. Ám a városiak, akik üzemi konyhán étkeznek vagy gyorsétterembe járnak, s megszokták, hogy mindent puhára főzve, agyonkezelve esznek, kevésbé erős fogazattal rendelkeznek. S persze az sem mindegy, mi kerül a tányérunkra. Baján például rengeteg halat fogyasztanak, tudtommal fejenként, országos szinten a legtöbbet. Ott a halászlé, a halpaprikás mindennapos étek, s ehhez nem illik a málnaszörp, a kóla meg más, édes ital, sokkal inkább egy jó fröccs. Dobostorta sem esik jól utána, viszont a túrós csusza kiváló kísérője. Szóval, elképesztően nagy különbséget tapasztaltam a fogak egészségi állapotában, a falusiak javára.

(forrás: PécsMa)
hirdetés

Könyveink