hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Több Európa = olcsóbb gyógyszer

A közös uniós gyógyszerbeszerzés kereteinek tágításáról, a minap aláírt megállapodás hatályának kiterjesztéséről ír az Európai Bizottság tájékoztatójában Paola Testori-Coggi főigazgató.

Az Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóságának vezetője abból az alkalomból foglalkozott az együttműködés következő lépéseivel, hogy pénteken a tagállamok egészségügyi miniszterei aláírták „az egészségügyi ellenintézkedésekhez szükséges készítmények” közös beszerzéséről szóló megállapodást. Ez az egyezmény létrehozza az európai közbeszerzések keretrendszerét. Az aláírók „egyesítik erőiket, a közös közbeszerzés révén gondoskodni tudnak arról, hogy a világjárványok elleni oltóanyagok és az egyéb egészségügyi ellenintézkedésekhez szükséges készítmények elegendő mennyiségben és méltányos áron legyenek elérhetők a tagállamokban arra az esetre, ha több országot érintő egészségügyi veszélyhelyzet alakulna ki”.

Eddig 14 uniós ország döntött úgy, hogy részt vesz az úttörő jellegű kezdeményezésben, amelyhez a tagállamok önkéntes alapon csatlakozhatnak a megállapodás aláírásával. További nyolc tagállam szándéknyilatkozatot tett a közös közbeszerzési megállapodás későbbi aláírásáról – olvasható a főigazgató cikkében. (Mint beszámoltunk róla a magyar miniszter már korábban megkapta az aláíráshoz a kormány felhatalmazását, s a szükséges kormányrendelet előkésztése is megkezdődött.)

Miként korábban a magyar jogszabály előkészítőik, most a főigazgató is utalt arra, hogy a közös vakcinabeszerzést a nagy pandémiás ijedelem tapasztalatai motiválták. Ahogy Paola Testori-Coggi írja: „Ez a mechanizmus az EU valamennyi tagállama, de közülük is elsősorban azok számára előnyös, amelyek a 2009-es H1N1-világjárvány idején az oltóanyagokat csak nagy nehézségek árán tudták beszerezni. Tulajdonképpen ez a világjárvány és a vele kapcsolatban levont tanulságok ösztönözték az Európai Bizottságot arra, hogy lépéseket tegyen az egészségügyi ellenintézkedések területén.”

Ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy ezen az úton nincs megállás, ami gazdaságilag ésszerű a pandémiás fenyegetés alatt, az többnyire indokolt békeidőben is. „A megállapodás túlmutat a világjárványok leküzdését célzó oltóanyagok beszerzésén. Elképzelhető ugyanis, hogy hatályát a jövőben más fertőző betegségek és azok kórokozói, például a HIV/AIDS, a hepatitis B vagy a humán papillomavírus elleni egészségügyi ellenintézkedésekhez szükséges készítmények beszerzésére is kiterjesztik, ami további előnyökkel járhat a tagállamok számára” – jelzi a következő lépést az Európai Bizottság főigazgatója.

(forrás: Európai Bizottság)
hirdetés

Könyveink