hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Egészségpolitika

Ki áll a H1N1-hiszti mögött?

Kevés kérdés osztja meg annyira a közvéleményt, mint a H1N1-vírus elleni oltás beadása. Bár Magyarországon már pusztán politikai alapon is hallhatunk érveket az oltás szükségessége mellett vagy ellen, az mindenesetre elég borús jövőképet fest, ha a társadalom alapvető egészségügyi kérdésekben sem tud konszenzusra jutni.
Sokan a média felelősségét feszegetik, hiszen a vakcina kapcsán már mindenről és annak ellenkezőjéről is lehetett hallani, ráadásul az internet korában szinte feldolgozhatatlan mennyiségű, részben szelektálatlan információ éri az oltás-nemoltás kérdésében vergődőt.

A tudomány hitelessége

Zsolt Péter médiaszociológus állítja: az újinfluenza elleni oltás körüli ellentmondások felelőssége nem a médiát terheli. „Ez inkább a tudomány legitimációs problémájának tudható be. Túl sok ismeret halmozódott fel az oltásokkal kapcsolatos tévedésekről” – véli a médiaszociológus, aki szerint ezért a tudománynak kellene egy reformon végigmennie, hogy visszaállítsa hitelességét. Az ellenőrizhetetlenül érkező hírekkel kapcsolatban Zsolt Péter azt mondja, hogy az összeesküvés-elméletek idővel keveset látogatott fórumokra, internetes oldalakra szorulnak majd, mivel az emberek egyre inkább a hiteles forrásokat keresik.

Normális reakció

A szociálpszichológus szerint nem segít az oltás körül kialakult helyzeten a sok egymásnak ellentmondó információ, és az sem, hogy ma Magyarországon a közintézményekkel szemben elég nagy a bizonytalanság. „Ennyi kétség után teljesen logikus és racionális emberi reakció a passzivitás, az a hozzáállás, hogy inkább nem oltatnám be magam” – mondja Síklaki István.

Szerinte korábban erősebb volt a bizalom az egészségügy iránt, és jobban hittek az emberek a tudományban is, amely a régről ismert betegségekre sorra találta meg a gyógymódot. Aztán az egészségügy színvonala leromlott és megjelentek olyan betegségek, amelyekre még nincs megfelelő gyógyszer. Síklaki úgy látja, a bizonytalansággal most már együtt kell élnünk.

cimkék

hirdetés

Könyveink