hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szülés és szűrés

A Babagenetika Egyesület mozgalmat indított, hogy a szülőknek minél több információjuk legyen az esetleges fejlődési rendellenességek korai magzati szűréseiről, a megfelelő vizsgálatokról. Szeretnék elérni, hogy a várandósok térítésmentesen juthassanak hozzá a legbiztosabb szűrőtesztekhez, írja a Szabad Föld.

hirdetés

– Szűrni tudjuk a kromoszómarendellenességeket és a családban öröklődő betegségeket. A kismamák sokszor mégsem vagy csak későn értesülnek az összes elérhető vizsgálatról – mondja dr. Fülöp Viktor szülész-nőgyógyász, genetikus. Pedig az orvosnak és a védőnőnek nem csak azokról a szűrésekről kellene tájékoztatnia a kismamát, amelyeket az állam finanszíroz: ilyen például az ultrahangos vizsgálat, vagy a 35 évnél idősebb anyukák esetében a magzatvíz-mintavétel.

A kombinált tesztet – az ultrahang mellett az anyai vér biokémiai elemzése – és az újgenerációs DNS-teszteket a tb nem támogatja, a várandós gyakran nem is tud ezekről.

– Más problémát is látok. A genetikai tanácsadás a terhesség második harmadában javasolt, de be kellene emelni az első trimeszterbe. Mert ha valaki, mondjuk, csak a 18. héten hall minderről, már nem ajánlható neki a kombinált teszt, amit a 11–14. héten optimális elvégezni. Ilyenkor marad a méhlepény-biopszia, a magzatvízvizsgálat, amit azonban nem etikus olyan esetekben alkalmazni, amikor a betegség kockázata kisebb, mint a beavatkozásé. Jó lenne, ha a kismamák legalább a kombinált szűrésről idejében tudomást szereznének, melynek révén akár 94 százalékosan felismerhetők a gyakori kromoszóma- rendellenességek, a Down-, az Edwards- és a Patau-szindróma – magyarázza Fülöp Viktor.

Ugyanakkor a kombinált szűrés nagyjából harmincezer forint: komoly anyagi teher sokaknak. Ezért is szeretné elérni a Babagenetika Egyesület, hogy térítésmentesen alanyi jogon járjon az olyan vizsgálat, amely a magzati korban mielőbb és a legbiztosabban felismeri a rendellenességeket, írja a lap.

(forrás: Szabad Föld Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink