hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Embriószűrés: nem sikerült rendet vágni a gyakorlatban

Összeugrottak a meddőségi klinikák – címmel ír az Index egy évek óta húzódó, szakmai vitákkal és konkurencaiharcokkal egyaránt átszőtt történetről. Krimirajongóknak különösen ajánlott.

A történet tárgya (legalább is látszólag) PGS-ként (is) emlegetett előzetes genetikai szűrés. A lap információi szerint az általa mindezidáig kísérletinek tekintett eljárás ismét vitára adott okot a Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) májusi ülésén, de (a nyilvánosságnak szánt) új eredmény abból nem született.

A helyzet abszurditását jelzi, hogy – mint az Index emlékeztet  – az egyaránt az ÁNTSZ irányítása alá tartozó két helyi intézet korábban két teljesen eltérő határozatot hozott az eljárás ügyében. Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Népegészségügyi Intézete – miután először még megtiltotta – tavaly novemberben végül másodfokon engedélyezte a PGS alkalmazását az egyik szolgáltatónak. A Szegedi Népegészségügyi Intézet viszont a kutatási jellegére hivatkozva megtiltotta ugyanezt az eljárást. Utóbbit, a konkurens intézet vezetőjének leveléből idézi a lap.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága a felügyelete alá tartozó HRB korábbi állásfoglalásával (így egyben a szegedi döntéssel) ért egyet, vagyis eszerint a ma azt nyújtó szolgáltató sem végezhetné a szűrést, hiszen nem rendelkeznek a megfelelő kutatási engedéllyel. A szabálytalan működést az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) lenne jogosult szankcionálni. Ez egyelőre nem történt meg, ami persze nem is meglepő az ellentétes döntések ismeretében – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)

cimkék

IVF
hirdetés

Könyveink