hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Szórásra kész a parlagfű

A parlagfűallergiások július utolsó hetében, augusztus elején tapasztalhatják az első tüneteket: orrfolyást, tüsszögést, torok- és szemviszketést, könnyezést – jelzi az ÁNTSZ.

Javasoljuk, hogy a betegek már most konzultáljanak a kezelőorvosukkal a szezont megelőző gyógyszerszedést illetően, hogy felkészítsék szervezetüket a várható allergén hatás mérséklésére.

A tavalyi parlagfű szezonhoz képest erősebb pollenterhelésre kell számítanunk – írja a atisztiorvosi szolgálat közleménye. Míg a múlt év száraz időjárása visszavetette a parlagfű fejlődését, így a 2013-as pollenkoncentráció az elmúlt 13 év második legalacsonyabb terhelése volt, addig az idén a viszonylag száraz telet csapadékos tavasz követte, és főként a parlagfű vegetatív fejlődésének időszakában, május, június és július folyamán sok eső esett. Ennek köszönhetően dúsan növekszik a parlagfű, több pollenre számíthatunk. Még nem késő  a parlagfű kaszálása, a gyomirtás!

Az aktuálus pollenkoncentrációról az oki.antsz.hu honlapon tájékozódhat. Idén is van lehetőség személyes és ingyenes pollennapló vezetésére. Ennek segítségével a felhasználó egyszerű internetes felületen (ide kattintva) követheti, hogy a tünetei hogyan függnek össze az elmúlt napokban a tartózkodási hely közelében mért légköri pollenkoncentrációval.

Az allergiás tünetek csökkentésére hasznos tanácsokat találhat a www.antsz.hu oldalon, továbbá a oki.antsz.hu honlapon – ajánlja közleményében a tisztiorvosi szolgálat.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés