hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Az allergia gyógyítható

Az sem törvényszerű, hogy az allergiás hajlamból betegség legyen, de ha bekövetkezik, még abból is ki lehet gyógyulni – írja a Semmelweis Médiasarok.

Dr. Krasznai Magda, az egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa a honlapon számbaveszi: mit tehet egy szülő az allergia kialakulása ellen, ha a gyereke örökletesen veszélyeztetett.

De természetesen az is előfordulhat, hogy minden óvintézkedés ellenére mégis allergiás lesz a gyermek. Dr. Krasznai Magda szerint ezen lehet változtatni, a tüneteken lehet enyhíteni. Tévhit, hogy az allergia nem múlhat el, hogy az allergiából nem lehet kigyógyulni. A legtöbben valóban a tüneti kezelést ismerik (antihisztaminok, szteroid tartalmú készítmények), de valójában a megerősített immunrendszer le tudja győzni az allergiát, pontosabban meg tudja tanulni a „helyén kezelni” az allergént. Az allergia ugyanis az immunrendszer zavara. Azért alakul ki, mert a szervezet egyes anyagokat – mint például a parlagfű pollenje – „veszélyes idegenkén” azonosít, arra túlérzékeny módon, indokolatlanul reagál. Ezt a helytelen immunválaszt az úgynevezett specifikus immunterápiával módosítani lehet. Egy ugyanolyan elven működik, mint például az oltás: az allergén tisztított kivonatát juttatják be a szervezetbe (például folyadék formában a nyelv alá), fokozatosan növelve a dózist az immunrendszer megtanítható a helyes „válaszra”, arra hogy az ártalmatlan anyagra ne túlérzékeny módon reagáljon. Ilyen deszenzibilizáló kezelésekkel két-három szezon alatt a tünetek csökkenthetők, vagy teljesen megszüntethetőkírja a Semmelweis Médiasarok.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés