hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szócska Miklós: Mari néni nyugodt lehet

Nincs államosítási láz. Nem is volt – mondja Szócska Miklós a Népszavában arról, miért kellett a fővárosi, megyei és városi kórházakat állami kézbe venni.

Ön elégedett a mostani egészségügyi béremeléssel?

– Teljesen csak akkor leszek az, amikor az egészségügyben dolgozók motiváltak és elégedettek lesznek. De hogy egyáltalán meg tudjuk adni ezt a béremelést januárig visszamenőlegesen, felmenő rendszerben, a gazdasági világválság ellenére, azzal nagyon elégedett vagyok. Ez egy nagyon fontos eredmény, többet jelent szimbolikus üzenetnél; hiszen több mint 86 ezer ember fizetésemeléshez jut.

És igazságosnak is tartja, hogy ugyanakkora összeget osztanak szét 17 ezer orvos, mint 68 ezer szakdolgozó között?

– A lehetőségekhez képest a legtöbbet hoztuk ki ebből a keretből, hiszen minden 350 ezer forint alatt kereső orvos havi bruttó 65 ezer 800 forintot kap. Ez az alkalmazott orvosok legnagyobb tömegét érinti. A szakdolgozóknak pedig új bértáblát alkottunk a szakmai szervezetek javaslata szerint. Az volt a célunk, hogy a régóta rendszerben lévő, képzett szakembereknek többet adjunk, mint a frissen belépő, kevesebb végzettséggel rendelkezőknek, vagy a legmagasabb fizetésűeknek, vagyis a minimálbértől "széthúzzuk" a bértáblát.

De hisz a pályakezdő szakdolgozók egyáltalán nem kapnak emelést, szemben a kezdő orvosokkal.

– Nem így mondanám, hanem inkább úgy, hogy keveset kapnak. De azt se felejtsük el, hogy az új szakdolgozói bértáblával megemelt garantált bérminimum pont ezt a réteget érintette pozitívan. A szakmai szervezetek által ajánlott bértábla szerint osztottuk el a rendelkezésre álló összeget, és tényleg csak azt tudom mondani, hogy a rendelkezésre álló keretből kihoztuk a legtöbbet. Azt hiszem, a béremelés első köre egy nagyon komoly üzenet, de én is tudom, hogy folytatni kell.

Tehát nem fog megállni a bérrendezés?

– Nagyon nem szeretnénk megállni. Dolgozom rajta, hogy folytatni tudjuk, mert folytatni kell.

Vehetem ezt ígéretnek?

– Talán látja a munkastílusomból, hogy én nem szoktam ígérgetni. Előbb megcsinálom és utána beszélhetünk róla.

És ezek szerint az orvosi kar, illetve az orvosi érdekképviseletek nem élveznek prioritást?

– Nem. Sőt, az ápolói karhoz való viszonyomat az is jelzi, hogy még a béremelés előtt tiszteletbeli ápolóvá fogadtak. De most volt egy politikai adottsága ennek a helyzetnek, s így kellett cselekednünk, hogy az ágazatban béke legyen.

A teljes interjú a Népszava Online-on

Biró Marianna
a szerző cikkei

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink