hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Javaslat a chipsadó kiterjesztésére

Terjesszék ki a népegészségügyi termékadót a túlzottan zsíros élelmiszerekre is. Ezt javasolta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a Magyar Nemzetben.

A Borsod megyei kórház főigazgatója ezt azzal indokolta, hogy a túlzott cukor- és sótartalmú élelmiszereken kívül a magas zsírtartalmú termékek is rendkívül károsak az egészségre – írja a Magyar Nemzet Online.

Az általa vezetett egyesület 2010-ben 18 pontos javaslatcsomagot terjesztett a kormány elé az egészségügy forrásbővítése érdekében, amelynek része volt a népegészségügyi termékadó, akkori nevén a hamburgeradó bevezetése – emlékeztetett Csiba Gábor, hozzátéve azt is, eredeti javaslatuk a zsíros termékeket is megadóztatta volna.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden nyújtotta be a parlamentnek azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szigorítaná a chipsadó feltételeit. Az energiaital-gyártók ugyanis korábban úgy próbálták elkerülni az adófizetést, hogy a receptúra megváltoztatásával elhagyták a taurint. A parlament előtt lévő előterjesztés azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaitalnak minősüljön, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin-tartalma viszonylag magas.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár többször hangsúlyozta, sok jelzést kapnak a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásáról, az egészségükre gyakorolt káros hatásokról, ennek ellenére az energiaitalok piacán csak egy multinacionális cég fizet népegészségügyi termékadót. A Matolcsy György által benyújtott javaslat egyébként a dohánytermékek és az alkohol, valamint az autógáz jövedéki adójának emelését is tartalmazza. Az ebből származó bevételből szintén az egészségügy jutna többletforráshoz.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink