hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Történelmi béremelés az egészségügyben?

A júliusi bérrel együtt augusztusban közel 300 ezer forintos nettó többletutalás érkezhet a megállapodásnak megfelelően – hangzott el a Magyar Rádió Krónika című műsorában.

Jelentős, több mint 30 százalékos béremelésről van szó – hangsúlyozza a rezidensszövetség, amely elindította a tárgyalást a fizetések rendezéséről. Papp Magor elnök közölte: azok az orvosok, akiknek nincs kimagaslóan nagy összegű fizetésük, havi bruttó 65 ezer forintos emelésre számíthatnak. Januárig visszamenőleg ezt most egy összegben megkapják, a júliusi bérrel együtt augusztusban így a kollégák számára egy közel 300 ezer forintos nettó többletutalás érkezhet.

Az MSZP kevesli az intézkedést. Garai István Levente képviselő szerint formális, minimális béremelés történt az „uborkasaláta-törvény" keretén belül, amit "történelmi" béremelésnek minősít a Fidesz. A szocialisták szerint nincs meg az emelés forrása sem, és ugyanezt állítja az LMP is, ugyanakkor az egészségügyi államtitkárság szerint megvan a fedezet: az intézkedést a chipsadóból, a szerkezet-átalakítás megtakarításaiból és egyéb átcsoportosításokból fizetik.

Szócska Miklós államtitkár nem érti az ellenzéki reakciókat, szerinte a politikai kommunikáció egyszerűen megpróbálja rafináltan elvenni annak a jelentőségét, hogy a gazdasági világválság idején bért emelnek egy ágazatban, pedig a mostani lépés nagyon komoly üzenet az egészségügyben dolgozóknak. A rezidensszövetség elnöke szerint a lépés akár történelminek is tekinthető, ha jövőre folytatódik. Az államtitkár azt ígéri: folytatódik, például a cigaretta és az alkohol 2013-ban tovább emelkedő jövedéki adójából befolyó összeget az egészségügyiek béremelésére fordítják.

(forrás: Híradó Online)
hirdetés

Könyveink