hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szerződést bontottak a nagykereskedők, önállósodnának a patikák

A jövőben akár ki is hagynák beszerzéseikkor a nagykereskedőket a hazai patikák, jelezte a Magyar Hírlapban a kamara elnöke.

Bár még nem vonultak el a felhők a patikák feje felől, átmenetileg mégis fellélegezhetnének azzal az évi hárommilliárd forinttal, amelyet a kormány a nagykereskedelmi árrés átcsoportosításával biztosít nekik. Legalábbis így értékeli a helyzetet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, akit a mától hatályos intézkedés hatásairól kérdezett a Magyar Hírlap.

Hankó Zoltán ennek során azt is elmondta, hogy az árréskorrekció kapcsán a hazai három nagy gyógyszer-nagykereskedelmi cég a napokban fölbontotta szerződéseit a patikákkal, hogy újakat kössön velük. Ez a reakció az elnök szerint fölveti annak szükségességét, hogy a gyógyszertárak a saját beszerzéseik során csökkentsék függőségüket a nagykereskedőktől. Ezt szolgálhatja a beszerzési szövetségek megerősítése és kiterjesztése, így a patikák akár közvetlenül a gyógyszergyártókkal is tárgyalhatnának. „Középtávon ezzel egy önállóbb gyógyszertári rendszer alakulhat ki” – mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink