hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

Két elégedett ember találkozott a Bosnyák utcai patikában

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott szombati konzultációján, egy zuglói patikában.

Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek - jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón, írja az MTI. Ezért - mint elmondta - a találkozón vállalta, hogy az állam "megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák - méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik - a patikák többségét".  Az alap kereteiről tárgyalásokat kezdenek az érdekképviselettel, és meg is állapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében. A miniszterelnök kérdésre megjegyezte: olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kamara nélkül a kormány nem tudott volna hozzálátni a patikaliberalizáció súlyos hibájának kijavításához. "Egyikünk sem tudott felidézni olyan nemzetközi példát, amikor egy liberalizációs folyamat megindulása után (...) sikerült volna egy társadalomnak közös erővel visszafordítani" egy ilyen folyamatot az egészségügyben; Magyarországon ez azonban megtörtént, és a kabinet reményei szerint hamarosan sikeresen be is fejeződik - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a patikaműködtetés alapvetően nem kereskedés, hanem hivatás. A kormánynak ezért fontos, hogy azoknak, akik ezt a hivatást gyakorolják, meglegyen az anyagi biztonságuk, a szakmájukat is egzisztenciális biztonságban tudhassák, a szolgáltatásuk pedig így garantáltan jó minőségű legyen - tette hozzá Orbán Viktor.

Lesz pénz a patikák visszavásárlására"A jó állapotban lévő patika, a jó állapotban lévő gyógyszerész a beteg érdeke elsősorban" - emelte ki a miniszterelnök. A kormány támogatja továbbá - folytatta -, hogy az árrések a gyógyszertáraknak kedvezően változzanak, biztonságba helyezve ezzel a kispatikákat. Megállapodtak abban is, hogy a 2013-as gyógyszerkassza ügyét folyamatosan újratárgyalják.  Közös érdek ugyanis, hogy "a gyógyszerkasszát úgy ésszerűsítsük, a gyártók extraprofitját úgy szüntessük meg", hogy közben nem hárulnak plusz terhek a betegekre - mondta Orbán Viktor.

Időarányosan kifejezetten jól áll a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) két évvel ezelőtt "Mit kíván a magyar gyógyszerész?" címmel megfogalmazott 12 pontjának teljesítése - mondta Hankó Zoltán, a szervezet elnöke a találkozó után.

A 12 pontnyi kérés közül mostanáig megtörtént a patikaliberalizáció leállítása, visszaállították a kötelező kamarai tagságot és a gyógyszerészi kompetenciák rendezésében is igen jelentős előrelépések történtek. Ezen felül várhatóan szeptemberben megjelenik, és hatályba is lép az a rendelet, amely a gyógyszerészi szakképzési rendszert is rendezi - fejtette ki Hankó Zoltán.

Ha a gyógyszertárat tulajdonosként is gyógyszerész irányítja, akkor a patikákban a hivatás, vagyis a beteg szempontjai lesznek az elsők - jelentette ki Hankó Zoltán.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink