hirdetés
hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Szegedről is elmennek a rezidensek

Sok vidéki intézményben már csak a régi gárda dolgozik, azaz nincsenek új, kezdő orvosok: aki teheti, azonnal külföldre megy pénzt keresni - írja a SzegedCafé.

A szegedi rezidens helyzet ehhez képest jónak mondható, legalábbis jobbnak, mint más vidéki kórházakban. Van utánpótlás, viszonylag sokan jelentkeznek az SZTE Orvostudományi Karára, de azért a tendencia itt is csökkenő. Szegeden is sokan döntenek úgy, hogy a jobb életkörülmények reményében már a diploma megszerzése után külföldre mennek rezidenskedni.

A magyar egészségügy jelenleg háromnegyed orvos gárdával dolgozik, és évről-évre kevesebb a rendszerből kikerülő új doktor. Az elégtelen helyzetnek, a hazai orvos hiánynak, és a külföldre menekvő fiatal rezidensek tömegének súlyos következményei lesznek hosszútávon. Ahhoz, hogy a 10-15 év múlva nyugdíjba vonuló jelenlegi szakorvosok helyét az “újak” vehessék át, már most el kellene kezdeni az utánpótlás képzését.

Ösztöndíj helyett rendes bért akarnak

Felmérések szerint a szegedi orvostanhallgatók harmada már egyetemi évei alatt konkrét lépéseket tesz a külföldi munkavállalás irányába, és egyetlen hazai kórházba sem adja be rezidensi jelentkezését. Ennek egyszerű oka, hogy igen alacsony a fizetésük. Egy kezdő orvos körülbelül havi nettó 90 ezer forintot visz haza. Persze ez függ attól is, hogy milyen kórházban tölti éveit, mennyi ügyeletet vállal, és így tovább. A jelenlegi közalkalmazotti bértábla szerint bruttó 129.500 forint a havi rezidens bér.

Július közepén jelentette be az egészségügyi államtitkár, hogy megoldja a rezidensek helyzetét. Az ajánlat szerint öt éven keresztül, havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, és vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. A tervet Markusovszky Lajos-ösztöndíj néven illetik. A Magyar Rezidens Szövetség szegedi alelnöke szerint akkoriban, amikor elkezdték a tárgyalásokat a kormánnyal, a cél éppen az volt, hogy ne egyes csoportokat emeljenek ki az egészségügyi dolgozók közül, hanem egységesen, ha kis lépésekben is, de mindenkinek rendezzék a bérét. Ez az ösztöndíjrendszer ezt nem biztosítja, nem is pályázhat rá mindenki, és hatalmas feszültségeket keltene a bevezetése. Emellett kifogásolják, hogy a maradék öt évről – amikor már nem jár a támogatás – nem beszélnek. Azaz a probléma ezzel nem rendeződne.

Változik a világ: nem kell a hálapénz!

Az orvosokkal kapcsolatban kikerülhetetlen téma a hálapénz kérdése, ám Volford Gábor, a szegedi rezidens alelnök szerint a világ sokat változott. A most kikerülő orvosoknak is problémás ez a kérdés. “Nem szeretjük, amikor odajön a beteg és a borítékkal próbálja meg befolyásolni az embert, mert enélkül is mindenki megkapja a lehetőség szerinti maximális ellátást. Az idősebb generációban van ez berögzülve, hogy márpedig adni kell valami pluszt. Nem kell” – mondta. Mind a betegnek, mind az orvosnak ez egy megalázó szituáció.

A teljes cikk a SzegedCafé oldalán olvasható.

(forrás: SzegedCafé)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés