hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Már pályázhatnak a szakorvosjelöltek az ösztöndíjra

Az egészségügyi államtitkárság szerdán meghirdette azt a szakorvos- és szakgyógyszerészjelöltek számára kiírt ösztöndíjpályázatot. Öt évig nettó havi 100 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a képzésüket kezdő fiatalok, akik vállalják, hogy tíz évig az állami egészségügyben fognak dolgozni, és nem fogadnak el hálapénzt.

A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra (a Word dokumentum letölthető itt!), a szakgyógyszerészjelöltek pedig a Than Károly-ösztöndíjra (a Word dokumentum letölthető itt!) pályázhatnak augusztus 15-ig.

A minisztérium arra kéri a négy oktató egyetemet, a Magyar Rezidens Szövetséget, a Magyar Kórházszövetséget, a Magyar Orvosi Kamarát, a Magyar Szakdolgozói Kamarát és a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, hogy ők is hirdessék ezt a lehetőséget az érintettek körében. Kérik ezt annak ellenére, hogy a felsoroltak közül a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Rezidens Szövetség is jelezte, nem ért egyet az ösztöndíjjal. Mindkét szervezet hangsúlyozta, a minisztérium tervei csak bérfeszültséget okoznának, nem kínálnak hosszútávú megoldást a jelenlegi súlyos problémákra.

A rezidensek kisebb ellentmondásba is keveredtek Szócska Miklóssal: a minisztérium múlt pénteki bejelentése után, a fiatal orvosok közleményt adtak ki, melyben azt állították, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság "kész tények elé állította őket". Mint írták a bejelentést megelőző szerdán hívta meg őket a minisztérium egy két nappal később esedékes egyeztetésre, amelynek témáját nem közölték, továbbá írásos anyagot sem mellékeltek. Mint a helyszínen kiderült, egyeztetés helyett egy megszületett döntésről szóló szóbeli tájékoztatást kaptak, tizenöt perccel a kihirdetése előtt.

A Szövetséget Szócska Miklós cáfolta, mivel mint mondta, június 25-én Páva Hanna helyettes államtitkár több mint két órán keresztül tárgyalt a rezidensszövetség elnökével, Papp Magorral. A rezidensek elismerték ugyan a találkozó tényét, ám mint mondják ott több témát is érintettek, és felvetődött a szakorvosjelöltek ösztöndíjának kérdése is. Papp Magor elmondása szerint erre vonatkozóan azt mondta, hogy a felvázolt koncepciót nem tartja elképzelhetőnek, annak megvalósítását elhibázott lépésnek tartaná.

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink