hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Bármikor be lehet lépni a rezidensképzésbe

Már nincs határidő, ez évtől bármikor be lehet lépni a rezidensképzésbe - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.

Korábban minden év augusztus elsejéig kellett jelentkezni a szakképzési rendszerbe. A szakorvosképzésbe való belépésről szóló, májusban életbe lépett jogszabályból viszont törölték azt az előírást, amely szerint évente csak egy alkalommal, egy meghatározott időpontig lehetett jelentkezni a rezidensképzésbe. Így "az új rendeleteknek megfelelően a szakorvosképzésbe rezidensként történő belépés folyamatos" - olvasható a szaktárca közleményében.

Az egészségügyi szolgáltatók és az egyetemek így évente nemcsak egy alkalommal jogosultak rezidenseket felvenni. Az államtitkárság közlése szerint mind az egyetemek, mind a rezidensek jól járnak, ha évente többször is lehetőség nyílik a szakképzésbe való bekapcsolódásra. Példaként kiemelték: az egyetemeknek lehetőségük van az alkalmazandó rezidenseket előzetesen felmérni, személyes meghallgatás alapján meggyőződni ismereteikről, alkalmasságukról, tanulmányi eredményüket figyelembe venni. Immár ez sem határidőhöz kötött - tették hozzá.

Emlékeztettek továbbá arra, hogy az idén végzettek pályázhatnak a szakgyógyszerészjelöltek Than Károly-ösztöndíjára és a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos-ösztöndíjára. Az államtitkárság hozzátette: az egy héttel ezelőtt bejelentett, rezidenseknek szóló ösztöndíjprogram révén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nettó havi százezer forintos ösztöndíjjal kíván a szakorvosjelöltek jövedelmi helyzetén javítani.

Réthelyi Miklós miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken jelentette be: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják, hogy ettől kezdve legalább tíz évig magyar állami egészségügyi intézményben dolgoznak, továbbá a betegellátással összefüggésben nem fogadnak el hálapénzt.

A programot a Magyar Orvosi Kamara és a Rezidensszövetség is bírálta, álláspontjuk szerint a minisztérium tervei várhatóan bérfeszültséget okoznak és nem kínálnak hosszútávú megoldást a jelenlegi súlyos problémákra. Szócska Miklós az említett érvekre reagálva közölte, az ösztöndíj csak a kezdete egy többlépcsős programnak, de muszáj volt a most végző rezidenseknek kedvezniük, mielőtt azok a külföldi nyaralaásukat álláskereséssel töltenék. Az államtitkár a HírTV-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, 10 napon belül várható a következő bejelentés. 

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink