hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Saját kis költségvetést is kaphatnak a krónikus betegek

Hollandiában és Angliában személyes büdzsét vezettek be a hosszú távú kezelést igénylő betegek részére, ennek terhére választhatják ki a számukra legmegfelelőbb ellátásokat – írja az eski.hu.

Hollandia és Anglia krónikus ellátást nyújtó egészségügyi rendszerében az idősek és a fogyatékossággal élők számára személyes egészségügyi büdzsével kapcsolatos programokat vezettek be, melyek keretében készpénzt, illetve utalványokat bocsátottak a jogosultak rendelkezésére a lakóhelyükön a mindennapi tevékenységükhöz nyújtott segítség és segédeszközök költségeinek fedezésére – magyarázz a alap. A hosszú távú ellátást igénylő betegek így szabadabban választhatnak a szolgáltatások és a szolgáltatók között.

A személyes büdzsével rendelkezők hivatásos vagy nem hivatásos segítőket egyaránt felkérhetnek személyes gondozásukra, ápolásukra és a mindennapi tevékenységükben való támogatásukra, melynek finanszírozását személyes büdzséjükből fedezhetik. A betegek orvosi ellátásának finanszírozása nem a személyes büdzséből történik.

Hollandiában biztosítási járulékokból finanszírozzák a krónikus betegek személyes büdzséjét, melyre viszonylag széles körű a jogosultság, és népszerűsége olyan nagy, hogy igénybevétele 2002 és 2010 között tízszeresére (13 000-ről 130 000-re) emelkedett.

A személyes egészségügyi büdzsé révén javult a betegelégedettség, kontrollálhatóbbá váltak a betegek számára nyújtott szolgáltatások, ugyanakkor a költségvetés igénybevétele nem járult hozzá különösebben az egészségi állapot javulásához – olvasható az eski.hu összefoglalójában.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink