hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

A betegnek jó, de lehet, hogy nem gazdaságos

Nem létezik elég bizonyíték a krónikus betegek lakosság közeli ellátásának a kórházival szembeni nagyobb hatásosságáról – írja egy brit parlamenti vizsgálatra hivatkozva az eski.hu.

A brit parlament egészségügyi albizottsága előtt tanúskodó szakértők szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy klinikai vagy gazdasági értelme lenne a krónikus betegellátás közösség felé történő elmozdításának.

 Alan Maynard, a University of York egészségügyi gazdaságtan professzora szerint sok esetben nem vagyunk tisztában azzal, hogy a lakosság közeli ellátás különböző elemei működnek-e vagy sem, a hatékonysági és költséghatékonysági bizonyítékok is gyengék vagy nem létezők.

Judith Smith, a Nuffield Trust egészségügyi kutatóintézet szakpolitikai igazgatója szerint hiányoznak az olyan tanulmányok, amelyek a krónikus betegellátást érintő hosszú távú kísérletek átfogó hatásairól szólnak. A kórházon kívüli, közösségi ellátásról rendelkezésre álló bizonyítékok csak a betegek tapasztalatai és a kimenetek tekintetében meggyőzőek, míg a gazdasági bizonyítékok tekintetében jóval gyengébbekolvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink