hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Rétvári: Nálunk jobban nőttek az egészségügyi ráfordítások

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es átfogó egészségügyi felmérése szerint Magyarországon jóval a fejlett országok átlaga felett nőttek az egészségügyi ráfordítások, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence ismertette: az OECD fejlett országokra kiterjedő felmérése (Health at a Glance 2017) szerint a 2010 előtti hétéves időszakban csak Magyarországon csökkentek az egészségügyi ráfordítások, minden más országban valamilyen mértékben nőttek. Az OECD adataiból is látható, hogy sehol nem került olyan mértékű "lejtőre" az egészségügy pár év alatt, mint Magyarországon a balliberális kormányzás alatt, amikor a forráskivonások "a nemzetközi egészségügyi mérések legvégére taszították hazánkat".

Az államtitkár kiemelte: a polgári kormány 2010 pótolja az egészségügytől elvett pénzeket és ez már látszik a nemzetközi felmérésekben is. Míg az egészségügyi ráfordítások növekedésének az OECD-átlaga 1,4 százalék volt az elmúlt években, addig Magyarországon 2,7 százalék, azaz csaknem a duplája. A 34-ből mindössze 5 olyan OECD-ország van, amelyben nagyobb mértékű volt az egészségügyi ráfordítások növekedése, mint Magyarországon, fűzte hozzá.

Rétvári közölte: az egészségügy forrásbővülésének egyik legfontosabb és legjelentősebb eleme a béremelés. A 2012-2013-ban megvalósított 27 százalékos béremelések mellett az utóbbi két évben az orvosok alapbére 207 ezer forinttal emelkedett, az ápolók alapbére pedig 65 százalékkal emelkedik négy év alatt. Ezt a többéves béremelési programot gyorsítja fel a kormány januári döntése, amellyel előrehozzák az idei, eredetileg novemberre tervezett 8 százalékos ápolói béremelést és az már januártól visszamenőleg jár. Hangsúlyozta: az elmúlt 16 hónapban összesen 53 százalékkal emelkedtek a szakdolgozói bérek az egészségügyben. A kormány összességében 546 milliárd forinttal költ többet 2018-ban egészségügyre, mint amennyi a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben szerepelt, hívta fel a figyelmet az államtitkár.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink